Promotie van voetbalplaatjes maakt geen inbreuk op portretrecht

Promotie van voetbalplaatjes maakt geen inbreuk op portretrecht

30 oktober 2020

Een voormalig speler van ADO Den Haag heeft een supermarktketen aangesproken wegens het gebruik van zijn portret in promotie-uitingen voor voetbalplaatjes. Het ging om promotie-uitingen op posters en in berichten op sociale media. In deze uitingen zijn reproducties gebruikt van voetbalplaatjes van verschillende spelers. Volgens de speler in kwestie had men alleen toestemming om zijn portret op de voetbalplaatjes zelf te gebruiken – en niet in promotie-uitingen daarvan.

Promotie van voetbalplaatjes maakt geen inbreuk op portretrecht

Uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2020:8553

De kantonrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft een voormalig speler van ADO Den Haag in het ongelijk gesteld in een zaak over voetbalplaatjes van Albert Heijn. De supermarktketen mocht het portret van de speler zowel gebruiken voor de landelijke voetbalplaatjesactie als voor de promotie daarvan, heeft de rechter bepaald.

De toenmalig speler van ADO Den Haag heeft supermarktketen Albert Heijn aangesproken wegens het gebruik van zijn portret in promotie-uitingen voor de landelijke voetbalplaatjesactie in januari en februari 2019. Het ging om promotie-uitingen op posters en in berichten op sociale media. In deze uitingen zijn reproducties gebruikt van voetbalplaatjes van verschillende spelers. Maar volgens de speler had Albert Heijn alleen toestemming zijn portret op het voetbalplaatje zelf te gebruiken en niet in de promotie-uitingen daarvan.

De kantonrechter heeft de vorderingen van de speler afgewezen. De basis van de toestemming die Albert Heijn heeft gekregen is artikel 22 cao voor contractspelers betaald voetbal Nederland 2017-2021. Op grond van deze bepaling heeft Albert Heijn voor de voetbalplaatjesactie toestemming het portret van de speler te gebruiken ten behoeve van de ‘exploitatie van de collectieve commerciële rechten’ van de eredivisieclubs en hun spelers.

Volgens de kantonrechter valt de manier waarop het portret van de speler door Albert Heijn in de promotie-uitingen is gebruikt binnen de cao. Dit omdat de uitingen niet zijn gericht op de populariteit van een individuele speler, maar op het collectief, oordeelt de rechter. De uitingen zijn niet los te zien van de context van de spaaractie die ook bij uitstek op het collectief is gericht: het verzamelen van alle plaatjes. Albert Heijn mocht er daarom vanuit gaan dat zij het portret van de speler op deze manier mocht gebruiken.

Avinci Advocaten geeft u in bovenstaand artikel de laatste updates uit haar jurisprudentie met bronvermelding uit Recht.nl, Autoriteitsgegevens.nl, Officiële Bekendmaking en Rechtspraak om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op dit rechtsgebied.

Portretrecht.

Sporter word je niet, dat ben je.

Je leeft, ademt, voelt en denkt sport – je bent niet alleen geboren met talent, je leeft er ook naar. Keihard trainen, incasseren, presteren, nog beter worden, de sportwereld leren begrijpen, vallen, opstaan en de top bereiken. Dat vergt mentaliteit. Inzet. Doorzettingsvermogen. Volharding. Karakter. Drive. Slimmigheid. Geloof. Liefde. Doorzettingsvermogen. Intelligentie. En nooit of te nimmer opgeven. Want een sporter, dat ben jij.

Speciaal voor jou hebben we een website opgezet: Avinci Sportrecht. Of je nu professional, semi prof of amateur bent die op doorbreken staat, wij hebben een platform opgericht voor al je vragen. Een full service platform om je te ondersteunen in jouw sportcarrière – want je hebt er maar één.

Avinci is net zo, dat hoeven we niet uit te leggen. Wij benaderen ons vak net zoals jij. Winnen willen we, nog beter worden, tot de hoogste league behoren en op topniveau blijven presteren. We geven nooit op, we laten de moed nooit zakken en gaan door. Net zolang tot we ons doel bereikt hebben. Omdat we er 100% in geloven. Avinci heeft voor die sporters die zich hier tot aangesproken worden een speciale tak opgericht: Sport Recht.

Door de jaren heen hebben we gezien dat sporters alleen dat moeten doen waarin ze excelleren. Dat betekent dat de rest geregeld moet zijn. Contracten, sponsordeals, portretrecht, auteursrecht, intellectueel eigendom, transfers en secundaire voorwaarden moeten op topniveau uit onderhandeld worden. Want een sport carrière duurt relatief kort en daarom vinden wij dat je er het beste uit moet halen. Dat je blind kunt vertrouwen dat alles goed geregeld is. Dat jij tevreden je rust kunt pakken omdat je weet dat alles geregeld is. Dat er over je gewaakt wordt als er een contract afloopt of als je sponsor met een nieuwe sponsordeal komt of als je voor de tuchtcommissie moet verschijnen. Maar ook dat je geadviseerd wordt als er extra inkomsten uit je portretrechten of je exclusiviteitsrechten gehaald kunnen worden of als er een andere club komt. Of als je gevraagd wordt voor je bijdrage aan een televisie programma. Avinci heeft veel ervaring met recht in mediazaken en ook daar kunnen we je goed bij helpen. We kunnen je adviseren bij je nieuwe onderneming, stichting, event, nevenactiviteit of je verdere loopbaan, zowel zakelijk als privé. Bij ons ben je geen nummer, wij zien wie je echt bent – een topsporter.

Disciplines: We hebben uitgebreide kennis van contracten tussen spelers en clubs, sponsorcontracten, licenties, tuchtrecht, afsluiten van sponsor- en clubcontracten, het realiseren van (internationale) transfers, ondernemingsrecht, sportabritages en verenigingsrecht. Juridische begeleiding bij contractsonderhandelingen, sponsorcontracten en bij uitstek het voeren van procedures bij de arbitragecommissie van de KNVB, zowel zakelijk als privé.

En mocht het ondanks alle voorzorgen toch nog mislopen, dan staat Avinci Advocaten u graag terzijde bij het oplossen van een conflict. In eerste instantie door te proberen in onderling overleg tot een acceptabele oplossing te komen. Mocht dat niet lukken en is de gang naar de rechter niet te vermijden, dan strijdt Avinci Advocaten voor het maximale resultaat. Binnen kantoor is veel kennis over en ervaring in het procesrecht aanwezig zodat u veilig langs de klippen van een procedure wordt geloodst.

Neem contact op 010-4777755

Avinci Advocaten heeft bovenstaand artikel samengesteld uit haar jurisprudentie om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op #arbeidsrecht #avinciadvocaten #bedrijfsadvocaat #dutchdebtsincasso