Stichting mag de exploitatieovereenkomst met de voetbalvereniging opzeggen.
Stichting mag de exploitatieovereenkomst met de voetbalvereniging opzeggen.
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, heeft in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak tussen voetbalvereniging Kiel-Windeweer en stichting ’t Woldhuus. Het hof heeft, net als eerder de rechtbank, beslist dat de stichting de exploitatieovereenkomst met de voetbalvereniging met betrekking tot ’t Woldhuus mocht opzeggen.
Oorspronkelijk was ’t Woldhuus het kleedgebouw van voetbalvereniging Kiel-Windeweer die het in gebruik kreeg van de gemeente. Later werd het kleedgebouw uitgebreid tot dorpshuis, en nog later werd de beheerstichting voor het dorpshuis opgericht. Toen de voetbalvereniging later de band met het dorp Kiel-Windeweer verloor, ontstond een verbeten strijd over ’t Woldhuus. Die leidde ertoe dat de stichting de exploitatieovereenkomst met de voetbalvereniging opzegde, de voetbalvereniging tot ontruiming dwong en aanspraak maakte op boetes omdat de ontruiming niet tijdig plaatsvond.
Beslissing van het hof
Het hof heeft de uitspraak van de rechtbank bekrachtigd en beslist dat de stichting die het dorpshuis ’t Woldhuus in Kiel-Windeweer beheert, de exploitatieovereenkomst met de voetbalvereniging mocht opzeggen. De voetbalvereniging heeft geen recht op compensatie van de stichting of van de gemeente, die ook bij dit geschil is betrokken. Wel matigt het hof de boete die de voetbalvereniging aan de stichting moet betalen.
JURIDISCHE VERANTWOORDELIJKHEID BIJ VERENIGINGEN EN CLUBS.
Als een club of vereniging aansprakelijk wordt gesteld, kan dat in het ergste geval wel eens de financiële ondergang betekenen. Als bestuurder wil je het voor je club zo goed mogelijk doen en als voorzitter betekent het dat je ook voor een deel hoofdelijk verantwoordelijk bent.
We lazen een mooi praktijk voorbeeld op Voetbal in Beweging over het belang van juridische kennis. Als vereniging moet je zorgen dat je dit aspect van het besturen zoveel mogelijk in de hand hebt. Uit preventief oogpunt o zo belangrijk. ,,Juridische kennis in huis hebben, is sowieso nodig”, stelt Ad Frik, voorzitter van het Nijmeegse sv Orion. ,,Denk aan statutaire wijzigingen, aan een belangrijke brief die waterdicht moet zijn of aan een contract met arbeidsvoorwaarden dat goed moet worden geformuleerd.” Juridisch gezien heeft sv Orion nog nauwelijks problemen meegemaakt, al heeft de club toch ervaren hoe het soms kan lopen. ,,Ja, ooit toen we gingen verhuizen van het ene sportpark naar het andere, toen we op natuurgebied terechtkwamen. Dat was een beetje onderschat. Dat proces, tot aan Provinciale Staten, heeft drie jaar geduurd, maar het is in dezen vooral de gemeente die partij is en juridische adviseurs inzet. Als club zelf kan ik me gelukkig geen problemen heugen. Er komt ook een beetje geluk bijkijken want je kunt niet alles van te voren bedenken. Maar wel veel. Zo hebben we pasgeleden een stichting opgericht, dat plan is óók juridisch doordacht en doortimmerd. Of neem het arbeidscontract met onze trainer. Jaarlijks checken we of die overeenkomst nog klopt. De wetgeving kan veranderen en je weet maar nooit. Clubs moeten zich goed laten informeren als het gaat over risico’s ten aanzien van personeel of aansprakelijkheid. In het verleden hebben wij op dit gebied wel eens het juridische onderspit gedolven, doordat we onvoldoende kennis van zaken hadden. Tegenwoordig winnen we advies in om te voorkomen dat we afspraken met juridische gevolgen maken.”
Avinci Sportrecht vergelijkt het besturen van een vereniging met het zakenleven – het is niet voor niets dat veel ondernemers in het bestuur zitten en vooruit denken. Regeren is vooruitzien en op juridisch vlak is het belangrijk dat je sterk staat. Neem voor meer informatie contact op met Arthur Hansen om eens van gedachten te wisselen en te kijken wat we voor uw vereniging kunnen betekenen.
Avinci Rotterdam – Oudehoofdplein 4 – 3011 TM Rotterdam – T: 010 4777 755 E: info@Avinci.nl
Stichting mag de exploitatieovereenkomst met de voetbalvereniging opzeggen.