Kan een (Wnra-)ambtenaar eenzijdig uit zijn functie worden ontheven?

Kan een (Wnra-)ambtenaar eenzijdig uit zijn functie worden ontheven?

9 december 2020

Kan een (Wnra-)ambtenaar eenzijdig uit zijn functie worden ontheven?

Steeds meer uitspraken over ambtenaren die sinds 1 januari 2020 onder het ‘normale’ arbeidsrecht vallen worden gepubliceerd. Daarbij komen verschillen aan het licht tussen het ‘oude’ ambtenarenrecht en het arbeidsrecht. Onder het oude ambtenarenrecht kon het bevoegde gezag een ambtenaar bijvoorbeeld onder omstandigheden overplaatsen naar een andere functie. Daarbij werd de ambtenaar ontheven uit zijn functie en geplaatst in een andere functie. Een grond die daarvoor veel werd gebruikt, was het ‘dienstbelang’. Onder het civiele arbeidsrecht betekent dit gewoonweg een eenzijdige wijziging van de arbeidsverhouding, waarvoor strenge eisen gelden. De werkgever in deze uitspraak (d.w.z. de Staat) voldeed daar niet aan en kreeg het spreekwoordelijke lid op de neus.

Misschien vindt u dit ook wel een interessant artikel:

Het genormaliseerde ambtenarenrecht en ontbinding van arbeidsovereenkomsten op de g-grond

Avinci Advocaten geeft u in bovenstaand artikel de laatste updates uit haar jurisprudentie met bronvermelding uit Recht.nl, Autoriteitsgegevens.nl, Officiële Bekendmaking en Rechtspraak om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op dit rechtsgebied.

En mocht het ondanks alle voorzorgen toch nog mislopen, dan staat Avinci Advocaten u graag terzijde bij het oplossen van een conflict. In eerste instantie door te proberen in onderling overleg tot een acceptabele oplossing te komen. Mocht dat niet lukken en is de gang naar de rechter niet te vermijden, dan strijdt Avinci Advocaten voor het maximale resultaat. Binnen kantoor is veel kennis over en ervaring in het procesrecht aanwezig zodat u veilig langs de klippen van een procedure wordt geloodst.

Neem contact op  010-4777755

Avinci Advocaten heeft bovenstaand artikel samengesteld uit haar jurisprudentie om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op #arbeidsrecht #avinciadvocaten #bedrijfsadvocaat #dutchdebtsincasso

Bedrijfsadvocaat.nl is speciaal voor het bedrijfsleven ontworpen om ondernemers en hun ondernemingen snel en efficiënt te helpen bij juridische problemen. Wij hebben de expertise en ervaring in huis! Bedrijfsadvocaat.nl  is onderdeel van Avinci Advocaten en richt zich speciaal op ondernemingen, organisaties, bedrijven en het bedrijfsleven.

Heeft u andere vragen? Avinci Advocaten heeft voor ieder conflict of probleemgeval een aparte desk opgericht, bekijk deze andere sites ook:

LINKED IN

Kan een (Wnra-)ambtenaar eenzijdig uit zijn functie worden ontheven?