Portretgebruik in biografieën: aanbod ‘redelijke vergoeding’ als standaard?

Portretgebruik in biografieën: aanbod ‘redelijke vergoeding’ als standaard?

6 september 2020

In 2019 procedeerden Max Verstappen en (de nabestaanden van) Johan Cruijff tegen uitgevers met betrekking tot het gebruik van portretten in boeken over de sporthelden. De resulterende uitspraken lenen zich voor een gecombineerde beschouwing, omdat het in beide gevallen portretgebruik in biografieën betreft en criteria uit het richtinggevende Hoge Raad arrest Cruijff/Tirion inzichtelijk worden toegepast. Lees de gehele uitspraak verder op Recht.nl

Entertainmentrecht is een specialisatie waar je naast je nuchtere verstand ook feeling voor moet hebben. We hebben regelmatig te maken met auteursrecht, muziek uitgavecontracten, filmcontracten, licenties, opstellen/beoordelen productiecontracten, sponsoring, formatcontracten en registratie en beschermen de rechten van ontwerpers, schrijvers en artiesten. “The show must go on!” is een veel gehoorde kreet in de entertainmentwereld. Maar de weg van creatief idee naar voorstelling of uitvoering is lang en in veel fasen van dit proces schuilen juridische valkuilen die er voor kunnen zorgen dat de eindstreep niet wordt gehaald. Omdat er vaak veel partijen bij het gehele proces zijn betrokken moet er veel geregeld worden en daar zijn wij voor.

Daarbij kunt u onder meer denken aan onderhandelingen en contracten tussen schrijvers, producenten, impresariaten, artiesten, theaters, platenmaatschappijen en distributeurs van merchandise-artikelen.

De materie is vaak complex en varieert van problemen rond de afdracht van royalties tot arbeidsrechtelijke problemen met artiesten en van platencontracten tot problemen omtrent garantie- en uitkoopsommen. De advocaten van Avinci Advocaten hebben niet alleen de kennis en ervaring in huis om deze problemen efficiënt tot een oplossing te brengen, maar zij hebben ook kennis en ervaring van deze specifieke branche.