Incasso en wanbetalers in coronatijd

Incasso en wanbetalers in coronatijd

22 april 2020

Incassobureaus melden een toename van wanbetalers die de dupe lijken te zijn van de coronacrisis. Hoe kunnen ze die het beste behandelen, vragen ze zich af. Avinci Advocaten heeft onderstaand artikel samengesteld uit haar jurisprudentie met bronnen uit Recht.nl, Officiele Bekendmaking, Limburger.nl en Rechtspraak om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op rechtsgebied.

Het coronavirus slaat in het bedrijfsleven om zich heen. Verschillende sectoren zijn lamgelegd. Ondernemers die hun vak niet mogen uitoefenen, kunnen in financiële problemen komen. Het Rijk vergoedt een groot deel van de loonkosten via de Noodwet Overbrugging Werkbehoud, als tenminste omzetdaling kan worden aangetoond. Maar voor veel andere kosten en uitgaven moeten ondernemers zelf opdraaien. Een flink aantal heeft te weinig vet op de botten en kan nu al de rekeningen niet betalen. Incassobureaus worstelen daarmee.  Zelfs wanneer een klant het financieel moeilijk heeft, is er weinig reden om dat dan maar af te wentelen op bijvoorbeeld zijn leverancier. Toch zitten schuldeisers – de opdrachtgevers van incassobureaus – nu in dubio. Moeten ze in deze moeilijke tijd geduld hebben met klanten die niet op tijd betalen, of moeten ze geen concessies doen omdat ze dan zelf klem komen te zitten? De meningen veranderen steeds: een grote meerderheid gaf aan voor een zachtere aanpak te zijn: gun de wanbetalers meer tijd om de schulden te voldoen. Maar snel daarna sloeg het sentiment al om en kreeg een hardere aanpak de voorkeur omdat er soms gevoel is dat er misbruik wordt gemaakt van de situatie (denk aan grote winkelketens). Ook grote hoofdaannemers bijvoorbeeld in de bouw betalen hun onderaannemers nu al een stuk later. De kleine ondernemers voelen zich gemangeld. Zij moeten hun rekeningen wel tijdig voldoen. Men vreest dat de economie totaal vastloopt, omdat steeds meer projecten stilliggen en de geldstromen dreigen te stoppen. De overheid kan daar wat aan doen door zelf sneller de rekeningen te betalen en grote bedrijven daartoe te verplichten of investeren in grote projecten zou kunnen helpen om de economie op stoom te houden. Tot die tijd moeten we goed de vinger aan de pols houden en zelf juridisch advies inwinnen over wat wel en niet kan of toegestaan is.

Wie zijn we?

Dutch Debts is een Rotterdams incassokantoor bestaande uit ervaren incassorechtadvocaten en incassorechtjuristen. Door onze jarenlange kennis en ervaring hebben wij onze sporen verdiend en een doeltreffend incassotraject ontwikkeld.

Dutch Debts werkt met ervaren advocaten die door jarenlange ervaring in de advocatuur hun sporen voor het incassowerk ruimschoots hebben verdiend.

Wat doen we?

Dutch Debts zorgt er voor dat uw geld weer zo snel mogelijk op uw rekening staat en heeft daar verschillende methodes voor. Duidelijk, transparante tarieven zodat u weet waar u aan toe bent.

Ons Unique Selling Point

Als pressie middel kunnen wij dreigen met beslag leggen van de bankrekening, (on)roerende goederen en zelfs daadwerkelijk het faillisement van de wanbetalende debiteur aanvragen. Dit leidt doorgaans tot zeer snelle betaling. Alleen een advocaat kan het faillissement van uw debiteur aanvragen of een verzoekschrift indienen voor het leggen van een conservatoir beslag (beslag voor vonnis): beide zeer effectieve incassomaatregelen.

Ook zijn wij niet beperkt in de hoogte van de vordering welke wij voor u naar de rechter kunnen brengen. Gemachtigden (zoals deurwaarders, incassobureau’s en juristen) kunnen u slechts bijstaan bij het Kantongerecht, welke bevoegd is voor vorderingen tot € 25.000. Wij kunnen u, als advocaat, daarnaast ook bijstaan voor vorderingen van boven € 25.000 welke exclusief door de Rechtbank behandeld worden.

Belangrijk

GOED om te weten:

Alleen advocaten kunnen conservatoir beslag leggen en faillissement aanvragen. Incassobureau’s en gerechtsdeurwaarders kunnen dat alleen na inschakeling van een advocaat. Als u dit doet via een incassobureau of gerechtsdeurwaarder, dan loopt u het risico op dubbele kosten. Zij moeten immers weer een advocaat inschakelen om beslag te leggen of faillissement aan te vragen. Een advocaat wordt om die reden door doorgewinterde wanbetalers serieus genomen, een incassoburo minder, eenvoudig omdat ze minder bevoegdheden hebben.

Het incasso bureau onder leiding van advocaten biedt snelheid, professionaliteit, en kan doeltreffende maatregelen treffen zoals beslag legging, bevriezen van bankrekeningen of het aanvragen van direct faillissement waarbij u als eerste schuldeiser optreedt. Onze advocaten weten de weg en gebruiken hun netwerk effectief om tot resultaten te komen.

Bovendien bent u voor een incasso boven de € 25.000,- verplicht een advocaat in te schakelen.

Het voordeel van zaken doen met een incassobureau onder leiding van advocaten is dat alle incasso maatregelen direct tot uw beschikking staan. Of uw vordering nu een minnelijke, juridische, mediation of gerechtelijke benadering vereist; wij kunnen u van a tot z bijstaan. Eén aanspreekpunt voor elke mogelijke oplossing!

U bent er bij ons dus van verzekerd dat wij zonder omwegen en in elk moment van het traject de meest effectieve maatregelen kunnen nemen om uw vordering te incasseren. Zo leggen wij dezelfde dag nog voor u beslag of dienen wij direct voor u een faillissementsverzoek in. Geen vertraging en direct effect!

En de kosten zijn hetzelfde als bij een regulier incassobureau – pas vanaf het moment dat het vonnis verstrekt is en er een rechtzaak komt, wordt het tarief van een advocaat berekend. De kosten die vooraf gaan aan dit traject zijn overal hetzelfde – wij zijn dus NIETduurder. Bovendien zijn onze tarieven en kosten transparant – u weet duidelijk van te voren wat u kwijt bent en waar u aan toe bent – dat is voor ons het belangrijkste.

Internationale betalingen!

Als uw bedrijf zaken doet met het buitenland krijgt u te maken met internationale betalingen. Waar moet u aan denken als u internationale bankzaken doet? Welke betalingsmogelijkheden zijn er? Wat zijn de risico’s? En hoe verkleint u deze betalingsrisico’s?

Betalingsgewoonten

Betaalgewoonten kunnen per land verschillen. Bij landeninformatie leest u meer over betalingsgewoonten en het betalingsverkeer in een aantal exportmarkten. Binnen Europa gelden betalingstermijnen van 30 tot maximaal 60 dagen. Buiten de EU zijn betalingstermijnen vaak veel langer. Cheques worden in Nederland niet veel gebruikt, maar in andere landen wel. Een land hanteert mogelijk bijzondere wettelijke voorwaarden die uw internationale betalingen raken. Bijvoorbeeld een verbod op vooruitbetaling of vereist gebruik van een letter of credit. 

Zekerheid of risico

Als de betaling niet in euro is, loopt u valutarisico’s. Bekijk de mogelijkheden om de financiële risico’s

Met grote regelmaat hebben wij te maken met internationale zaken – zeker in Rotterdam is de handel met internationale handelspartners enorm en de incassopraktijk houdt niet op bij de grens. Met name Duitse en Engelse bedrijven schakelen ons met grote regelmaat in om incasso met handelspartners in Nederland te voeren.

Buitenlandse bedrijven kunnen ons inschakelen in geval van wanbetalers in Nederland en starten wij de vereiste procedure op. neem contact op met Arthur Hansen.

Communicatie

Dutch Debts heeft een professioneel, bevlogen team met een doordachte aanpak en is onderdeel van Avinci Advocaten. Dat houdt in een intensief klantcontact, kwaliteit en betrokkenheid door het gehele traject. We informeren u over de nieuwe ontwikkelingen en zijn oprecht en duidelijk. En heeft u vragen? Dan is een telefoontje voldoende; wij zijn doordeweeks tot 21.00 uur bereikbaar. Onderdeel van onze service.

Mail hier uw aanvraag of neem contact op – dan beoordelen wij uw kansen binnen 24 uur.

info@dutch-debts.nl

Waar zitten we?

Dutch Debts is gevestigd met een kantoor in Rotterdam en in Brielle. We bedienen voornamelijk onze zakelijke klanten en internationale handelspartners.

Neem contact met ons op!

Dutch Debts heeft vestigingen in Rotterdam en Brielle, Europoort.

Dutch Debts heeft vestigingen in Rotterdam en Brielle, Europoort.

Wij hebben twee vestigingen:

Rotterdam

  • Oudehoofdplein 4,
  • 3011 TM Rotterdam
  • 010 – 4777755
  • info@dutch-debts.nl

Brielle: 

  • Krammer 8
  • 3233 HE Brielle
  • T: 0181- 470 477
  • E: info@dutch-debts.nl

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Rotterdam

11891163_721308231346004_5733675392736507797_n

Brielle

 

Dutch Debts is een onderdeel van Avinci Advocaten

cropped-logo-1.png

Avinci Advocaten Group bestaat uit de volgende afdelingen: 

Unknown-7 Unknown-8

Unknown-9 Echtscheiding-Home

Avinci Advocaten heeft bovenstaand artikel samengesteld uit haar jurisprudentie met bronnen uit Recht.nl, Officiele Bekendmaking, Limburger.nl en Rechtspraak om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op rechtsgebied.

Bronvermelding website: afbeeldingen: wallpapers 3D, Salva Mehtag. Copyright & content: Esther Kreukniet. Incasso en wanbetalers in coronatijd