Coronagerelateerde misdrijven: een overzicht
Coronagerelateerde misdrijven: een overzicht
Dat mensen misbruiken van de situatie is eigenlijk al erg genoeg. Het Openbaar Ministerie heeft tussen half maart en begin december 383 coronagerelateerde misdrijfzaken in behandeling genomen die je even achter de oren laat krabben. Daarnaast zijn er ruim 21.400 strafbeschikkingen uitgedeeld voor overtredingen van regionale noodverordeningen en 4.736 strafbeschikkingen voor niet-nakoming van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Er ontstaat zo een hele nieuwe tak in wetgeving en cultuur, lees hier verder:
Sinds 16 maart 2020, het begin van de coronacrisis in Nederland, zijn er bij het OM honderden misdrijfzaken in relatie tot Covid-19 in behandeling genomen. Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak, waarbij ze beweren besmet te zijn met het coronavirus. Daarnaast gaat het bijvoorbeeld om geweld tegen handhavers. Naast de misdrijven zijn er ook de overtredingen van de regionale noodverordeningen. Bijvoorbeeld vanwege onvoldoende afstand houden. Lees hier verder: Cijfers coronagerelateerde misdrijven en overtredingen (OM.nl)
In een mensenleven kan van alles gebeuren: je kunt gearresteerd worden, vervolgd of een boete krijgen. Soms kun je er iets aan doen, soms ook niet. Onze taak is niet te oordelen maar om je vrij te krijgen en voor jou door het vuur te gaan. Want niets menselijks is ons vreemd, dingen gebeuren nu eenmaal. Een zakenman die zijn rijbewijs kwijt raakt door te hard rijden of drinken, zijn zoon die tijdens een avondje stappen in een gevecht terecht komt, een plotseling handgemeen op een parkeerplaats; we noemen maar wat. Het kan. Het is dan aan ons om u zo goed mogelijk te verdedigen. Zeker in deze Corona tijd leven we op gespannen voet. Een kort lontje, nieuwe regels: je weet het niet. Zaak is dan om ons te bellen.
Vaak is het een grijs gebied, waarin je ook nog eens in aaraking komt met politie en justitie. Dan heb je hulp nodig, Goede hulp. Iemand die er voor jou staat. Want dat zou jij ook doen.
In het Wetboek van Strafrecht zijn de regels vastgelegd die bepalen welke gedragingen strafbaar zijn en welke straf daarvoor kan worden gegeven. De regels omtrent opsporing, berechting en vervolging van strafbare feiten zijn vastgelegd in het Wetboek van Strafvordering. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten strafbare feiten, namelijk overtredingen en misdrijven. Een overtreding is een relatief licht strafbaar feit zoals openbare dronkenschap. Misdrijven zijn de ernstigere strafbare feiten zoals diefstal, mishandeling en moord.
Help! Ik heb een dagvaarding ontvangen, wat nu?
Het is mogelijk dat u zich niet aan de regels heeft gehouden en dus een strafbaar feit heeft pleegt. Het is dan mogelijk dat u voor de rechter moet verschijnen en dus een verdachte bent van een strafbaar feit. Wanneer u een dagvaarding heeft gekregen is het belangrijk om zo snel mogelijk een strafrechtadvocaat in te schakelen. De advocaat kan u vervolgens adviseren over de verdere verloop van uw zaak en u wijzen op uw rechten en plichten als verdachte. Ook is het mogelijk dat uw advocaat aanwezig is bij eventuele verhoren bij de politie. U kunt in vertrouwen uw verhaal doen aan uw advocaat omdat hij gebonden is aan zijn beroepsgeheim. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw verhaal op straat terecht komt. Kortom, hoe eerder u aan de bel trekt, hoe beter de advocaat zich kan voorbereiden op een zorgvuldige en grondige verdediging van uw strafzaak.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Onze strafrechtadvocaten bieden u uitstekende juridische bijstand en zijn als geen ander op de hoogte van alle aspecten in het strafrecht. Wij behandelen alle voorkomende zaken zoals openlijke geweldpleging, diefstal, bedreiging en belediging, maar ook zwaardere zaken zoals moord, doodslag of verkrachting. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor zaken die vallen onder het bijzonder strafrecht zoals de Opiumwet en Verkeersstrafrecht. Iedere strafzaak, groot of klein, vormt een uitdaging om te verdedigen.
Vanuit ons goed bereikbare en centraal gelegen kantoor in Rotterdam staan wij u graag bij. U kunt rekenen op vakkundige begeleiding en persoonlijke ondersteuning. Discretie is uiteraard gegarandeerd.
Heeft u een dagvaarding ontvangen? Neem dan direct contact met ons op!