160.000 euro billijke vergoeding terugbetalen bij ontslag

160.000 euro billijke vergoeding terugbetalen bij ontslag

11 februari 2020

Een docente werd op de g-grond (verstoorde arbeidsverhouding) ontslagen. De school had volgens de kantonrechter ernstig verwijtbaar gehandeld, omdat zij de verhouding tussen partijen onnodig op scherp hadden gezet waardoor een verdere samenwerking onmogelijk was. De werknemer kreeg een billijke vergoeding van 160.000 euro. Interessant was dat de school zich neerlegde bij dit oordeel. De werknemer ging echter in hoger beroep. Zij meende recht te hebben op een hogere billijke vergoeding en vorderde ruim 7 ton.
Het hof vond echter dat de docente verre van constructief, respectloos en nodeloos confronterend was geweest. Ook haar advocaat speelde—gelet op zijn taalgebruik—geen verzoenende rol. De ernstige verwijtbaarheid komt te vervallen en in plaats van 6 ton extra te ontvangen, moet de werknemer de gehele billijke vergoeding terugbetalen.

Volledige uitspraak leest u hier: 

Avinci Advocaten heeft veel ervaring met ontslagzaken en procederen aan zowel de werknemers als de werkgevers kant. Uiteraard kijkt Avinci Advocaten naar uw belang en weet door ervaring in de rechtbank wat haalbaar is.   Er worden inderdaad veel procedures gevoerd over beëindiging van een arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer. Dat kan omdat er een conflict is ontstaan, maar ook omdat de werkenemer niet (meer) aan het functieprofiel voldoet of omdat zijn arbeidsplaats door een reorganisatie komt te vervallen. De werkgever kan dan op verschillende juridische manieren een einde aan de arbeidsovereenkomst maken.

Via de weg van een ontslagvergunning van het UWV WERKbedrijf tot de ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter, waarbij soms ook een “gouden handdruk” kan worden toegekend.Maar er is meer. Wat bijvoorbeeld te doen als een werknemer ziek is en de werkgever wil de betaling van het salaris stoppen? Of als een werkgever wil dat zijn werknemer op een andere locatie gaat werken, maar deze weigert dat? Of als de werknemer schade oploopt door een ongeval op de werkvloer? De werknemer wil part-time gaan werken maar de werkgever heeft liever één full-timer dan twee part-timers?

In al deze en nog veel meer andere situaties verleent Avinci Advocaten rechtsbijstand, van het opstellen en beoordelen van een arbeidsovereenkomst tot het begeleiden van een reorganisatie en van het voeren van onderhandelingen tot het voeren van procedures.