Drie keer per week naar de kapper, ook na de scheiding

Drie keer per week naar de kapper, ook na de scheiding

14 oktober 2020

Ex-echtgenoten betalen sinds dit jaar korter partneralimentatie: maximaal vijf jaar. Dat zorgde in december en januari voor extra veel echtscheidingen.

alimentatie herberekening
alimentatie herberekening

Het officiële gedeelte van een scheiding begint verbazingwekkend vaak vol goede moed. De liefde is gestopt en dat doet pijn, maar nu moet het einde dan maar echt beginnen. Alexander Leuftink, advocaat en voorzitter van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFas), ziet geregeld goed geluimde partners de drempel van zijn kantoor overstappen. „Maar dan”, zegt hij, „moet het gesprek over de financiën nog goed worden gevoerd”.

  • Een scheiding is duur. Het juridische proces kost eenmalig een paar honderd euro, maar pas echt prijzig zijn de advocaten en mediators die in de meeste zaken uiteindelijk worden ingeschakeld. Vervolgens het kostbare leven apart van elkaar, de extra woonlasten.

Als blijkt hoeveel de partners er precies op achteruitgaan, begint langzaam maar zeker vaak toch de netelige strijd om een comfortabel post-scheidingstijdperk. Op 1 januari zijn nieuwe regels omtrent partneralimentatie ingegaan, met als belangrijkste verandering dat de minstverdienende recht heeft op maximaal vijf jaar partneralimentatie in plaats van twaalf jaar. Onder welke wet zouden deze kersverse ex-partners gaan vallen?

Zowel in december als in januari was er een opmerkelijke piek in het aantal scheidingen, blijkt uit een recente peiling onder meer dan tweehonderd advocatenkantoren en mediators uitgevoerd door vFas. Bijna de helft van de mediators en advocaten die de enquête invulden, hadden het drukker in december.

Niet gek dat er de afgelopen maanden flink wat onrust ontstond; de kosten van partneralimentatie kunnen nogal oplopen. Terwijl kinderalimentatie volgens het Nibud in een gemiddeld gezin met een modaal inkomen neerkomt op zo’n 140 euro per maand, heeft de meest voorkomende partneralimentatie volgens het CBS een hoogte van 600 euro.

 

Avinci Advocaten heeft speciaal voor echtscheidingen een desk opgericht: echtscheiden. Op onze site kunt u zoveel mogelijk informatie lezen om goed voorbereid een scheiding in gang te zetten. 

Voor de echtscheiding

Als u -al dan niet gezamenlijk- heeft besloten dat uw huwelijk niet meer levensvatbaar is, dan is het zaak om na te gaan denken hoe u uw leven vorm wilt geven voor de toekomst. De belangrijkste onderwerpen waar u voor uzelf over na moet denken -en met uw partner over moet praten- zijn: partneralimentatie, de echtelijke woning, en de omgang met de kinderen (ouderschapsplan; Zorg en Contact regeling). Gezamenlijke echtscheiding.

Tijdens de echtscheiding – voorlopige voorzieningen

In deze fase spreken we uitvoerig over alle relevante onderwerpen, daaronder de verdeling van pensioenrechten, de hoogte en duur van de (kinder/partner-) alimentatie, het ouderschapsplan als er minderjarige kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn, de opbouw verdeling van het tijdens het huwelijk opgebouwde gemeenschappelijk vermogen en eventueel de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden.

Voor de duur van de procedure kunnen er afspraken worden gemaakt over wie in de echtelijke woning blijft wonen, waar de kinderen voorlopig zullen wonen, over de kinderen en partneralimentatie, en al verder afspraken die nodig worden geacht. Indien hierover in goed overleg geen afspraken zijn te maken, dan kan in een voorlopige voorzieningen procedure de rechtbank worden verzocht hieromtrent een uitspraak te doen.

Kosten van de huishouding tijdens de procedure

Als de echtscheidingsprocedure start komt de vraag naar voren wie wat betaalt zolang de echtscheiding nog niet definitief is. Wie blijft er in de tussentijd in het huis wonen, en hoe moeten de huishoudelijke kosten worden verdeeld: wie betaalt de boodschappen, woonlasten, gas en ellectriciteit, verzekeringen, etcetera? Lees hier verder!

Na de echtscheiding

Welke zaken spelen er nog na de echtscheidingsprocedure die u in goed overleg hebt doorlopen? Afwikkeling van het ouderdomspensioen wellicht, de indexering van de alimentatie, of een wijziging van uw inkomen. Lees hier verder.

Werkwijze – en de kosten

Het is zaak om in het proces van een echtscheiding losse juridische eindjes te voorkomen. Ons doel is te bereiken dat u “echt gescheiden” bent. Dat wil zeggen dat tijdens de echtscheiding alle onderwerpen aan bod komen en geregeld worden die later voor problemen zouden kunnen zorgen. Wij werken goed en zorgvuldig in uw belang. Uiteraard hangt daar een prijskaartje aan. Wij zijn geen prijsvechters; wij leveren deugdelijk en kwalitatief werk tegen een eerlijke prijs. Lees verder.

Echtgescheiden.nl

Over een huwelijk denken mensen vaak goed na. Het is ook niet niks: elkaar trouw beloven in goede tijden en slechte tijden, totdat de dood u scheidt. Maar soms eist de tijd zijn tol en blijkt het leven sterker dan de leer en is een huwelijk niet te redden.

Ook over een scheiding denken mensen vaak goed na. Het is immers niet niks om wat aanvankelijk een droom leek op te geven. Maar anders dan bij een huwelijk weten veel mensen niet zo goed wat ze moeten nadat ze het besluit hebben genomen dat hun huwelijk niet meer te redden is.

Contactgegevens

  • Oudehoofdplein 4
  • 3011 TM Rotterdam
  • 010 – 4777755
  • 010 – 4780909
  • info@www.avinci.nl