Werknemers vertrekken zelf, toch vergoeding

Werknemers vertrekken zelf, toch vergoeding

23 oktober 2020

Luchtvaartmaatschappij Ryanair moet zes piloten die vanaf de basis in Eindhoven vlogen alsnog een transitievergoeding betalen van ruim 5000 tot ruim 51.000 euro. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant bepaald. De piloten namen zelf ontslag en kregen daarom geen vergoeding. Volgens de rechter is echter aan de Ierse prijsvechter te wijten dat er een onwerkbare situatie ontstond.

Werknemers vertrekken zelf, toch vergoeding

Avinci Advocaten geeft u in onderstaand artikel de laatste updates uit haar jurisprudentie met bronvermelding uit Recht.nl, Autoriteitsgegevens.nl, PWnet,Officiele Bekendmaking en Rechtspraak om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op dit rechtsgebied.

Het gaat om een slepende kwestie waarover meerdere rechtszaken waren aangespannen. Ryanair sloot in 2018 zijn basis in Eindhoven. De piloten waar het in deze zaak om gaat, kregen een voorstel tot overplaatsing naar een andere basis. Dit weigerden ze en een rechter oordeelde eind 2018 onder meer dat Ryanair de piloten niet zonder hun toestemming mocht overplaatsen. Vervolgens vroeg Ryanair nogmaals of de piloten vrijwillig instemden met overplaatsing omdat anders een ontslagprocedure zou volgen.

De rechter constateert dat de maatschappij niet openstond voor verdere samenwerking en onderhandelingen. “In plaats van zich in te spannen om de arbeidsverhouding te normaliseren, gooide Ryanair olie op het vuur. Dit alles maakt dat Ryanair ernstig verwijtbaar handelde”, aldus de rechter. De Ierse prijsvechter moet de zes piloten daarom een transitievergoeding betalen, ook al namen ze zelf ontslag en gingen ze aan de slag bij een andere werkgever. In juli bepaalde het gerechtshof in Den Bosch dat Ryanair acht andere piloten, die ook vanaf Eindhoven vlogen, een schadevergoeding moest betalen van 100.000 tot 175.000 euro. Zij hadden zich verzet tegen een gedwongen overplaatsing naar een andere vliegbasis. Uiteindelijk vroegen ze in een rechtszaak met succes ontbinding van hun arbeidscontract aan, omdat de relatie op de werkvloer te erg verstoord was. Zo komt het ook voor dat er ontslagen dreigen door economische redenen zoals nu in de situatie met Corona. Voor 1100 KLM’ers dreigt ontslag, zeggen ingewijden tegen de NOS. De ontslagronde komt boven op de vrijwillige vertrekregeling en de KLM’ers die volgend jaar vervroegd met pensioen gaan.

Werknemers vertrekken zelf, toch vergoeding

De ontslagen vallen door het hele bedrijf: piloten, cabine-personeel en grond- en kantoorpersoneel. Van de vrijwillige vertrekregeling maken zo’n 2000 mensen gebruik. In totaal werken er 33.000 mensen bij KLM.

Het verlies van KLM is in het tweede kwartaal, waarin het hoogtepunt van de coronacrisis viel, verder gegroeid naar 493 miljoen euro. De omzet duikelde met 75 procent. KLM deed het beter dan de Franse zustermaatschappij Air France. Door de strengere lockdownregels in Frankrijk ging de omzet daar met 87 procent achteruit.

In onze advocatenpraktijk komen momenteel veel mensen die vragen hebben over hun ontslag of voortijdige of vrijwillige vertrekregeling. We kunnen het ons voorstellen dat het heel veel vragen met zich mee brengt, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Kom daarom bij ons langs om advies in te winnen, het gaat per slot van rekening om uw toekomst!

Misschien geeft onderstaand artikel iets meer duidelijkheid:

Advocaten krijgen golf van aanstaande werklozen op zich af: ‘Bedrijven moeten nóg dieper snijden’

En mocht het ondanks alle voorzorgen toch nog mislopen, dan staat Avinci Advocaten u graag terzijde bij het oplossen van een conflict. In eerste instantie door te proberen in onderling overleg tot een acceptabele oplossing te komen. Mocht dat niet lukken en is de gang naar de rechter niet te vermijden, dan strijdt Avinci Advocaten voor het maximale resultaat. Binnen kantoor is veel kennis over en ervaring in het procesrecht aanwezig zodat u veilig langs de klippen van een procedure wordt geloodst.

Neem contact op  010-4777755

Avinci Advocaten heeft bovenstaand artikel samengesteld uit haar jurisprudentie om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op #arbeidsrecht #avinciadvocaten #bedrijfsadvocaat #dutchdebtsincasso

 

Werknemers vertrekken zelf, toch vergoeding