Ontslag in proeftijd en aanbieden kortere arbeidsovereenkomst

Ontslag in proeftijd en aanbieden kortere arbeidsovereenkomst

12 oktober 2020

Soms is een proeftijd te kort om een goede indruk te krijgen van de geschiktheid van een werknemer en wil de werkgever de werknemer nog een kans geven. Rechtbank Midden-Nederland heeft zich uitgesproken in een casus waarin de werkgever hier iets op had verzonnen: hij beëindigde de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd en sloot vervolgens een nieuwe, kortere arbeidsovereenkomst met de werknemer. Is dit toegestaan? Lees de uitspraak Ontslag in proeftijd en aanbieden kortere arbeidsovereenkomst hier:

Ontslag in proeftijd en aanbieden kortere arbeidsovereenkomst

Het is mogelijk gedurende de proeftijd de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig te beëindigen en een nieuwe kortere arbeidsovereenkomst aan te bieden. Een aantal regels zijn wel belangrijk om in de gaten te houden:

  • bevestig het proeftijdontslag schriftelijk zodat bewezen kan worden dat tijdig is opgezegd;
  • documenteer dat het initiatief voor een tweede kans van werknemer komt;
  • zet de werknemer niet onder druk om een tweede arbeidsovereenkomst aan te gaan; en
  • geef de werknemer de tijd om over het aanbod na te denken.

Natuurlijk denkt iedereen bij het woord arbeidsrecht onmiddellijk aan ontslag. Er worden inderdaad veel procedures gevoerd over beëindiging van een arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer. Dat kan omdat er een conflict is ontstaan, maar ook omdat de werknemer niet (meer) aan het functieprofiel voldoet of omdat zijn arbeidsplaats door een reorganisatie komt te vervallen. De werkgever kan dan op verschillende juridische manieren een einde aan de arbeidsovereenkomst maken.

Ontslag in proeftijd en aanbieden kortere arbeidsovereenkomst

Via de weg van een ontslagvergunning van het UWV WERKbedrijf tot de ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter, waarbij soms ook een “gouden handdruk” kan worden toegekend.Maar er is meer. Wat bijvoorbeeld te doen als een werknemer ziek is en de werkgever wil de betaling van het salaris stoppen? Of als een werkgever wil dat zijn werknemer op een andere locatie gaat werken, maar deze weigert dat? Of als de werknemer schade oploopt door een ongeval op de werkvloer? De werknemer wil part-time gaan werken maar de werkgever heeft liever één full-timer dan twee part-timers?

In al deze en nog veel meer andere situaties verleent Avinci Advocaten rechtsbijstand, van het opstellen en beoordelen van een arbeidsovereenkomst tot het begeleiden van een reorganisatie en van het voeren van onderhandelingen tot het voeren van procedures.

Avinci Advocaten geeft u in bovenstaand artikel de laatste updates uit haar jurisprudentie met bronvermelding uit Recht.nl, Clint Legal en Rechtspraak om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op dit rechtsgebied.

En mocht het ondanks alle voorzorgen toch nog mislopen, dan staat Avinci Advocaten u graag terzijde bij het oplossen van een conflict. In eerste instantie door te proberen in onderling overleg tot een acceptabele oplossing te komen. Mocht dat niet lukken en is de gang naar de rechter niet te vermijden, dan strijdt Avinci Advocaten voor het maximale resultaat. Binnen kantoor is veel kennis over en ervaring in het procesrecht aanwezig zodat u veilig langs de klippen van een procedure wordt geloodst.

Neem contact op  010-4777755

Avinci Advocaten heeft bovenstaand artikel samengesteld uit haar jurisprudentie om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op #arbeidsrecht #avinciadvocaten #bedrijfsadvocaat #dutchdebtsincasso