Kan VvE schadevergoeding vorderen namens de leden?

Kan VvE schadevergoeding vorderen namens de leden?

11 oktober 2020

VvE’s mogen – binnen de grenzen van hun bevoegdheden – eigenaren vertegenwoordigen. Maar betekent dat ook dat de VvE namens de eigenaren schadevergoeding kan vorderen voor lekkageschade en huurderving? Dit kan problematisch zijn, omdat vaak sprake is van overlap of samenloop tussen schade die de VvE leidt, en schade die een individuele eigenaar leidt.
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaalde dat dit op zichzelf onvoldoende is om aan te nemen dat de VvE wel een vordering mag instellen voor schade die door de individuele eigenaren is geleden. Lees hier de gehele uitspraak: ECLI:NL:GHARL:2020:4794

Kan VvE schadevergoeding vorderen namens de leden?

Er zijn meerdere oplossingen voor dit probleem: de appartementseigenaren kunnen hun vordering aan de VvE overdragen (cessie) of de VvE last geven om voor hen de vorderingen in te stellen, een ander alternatief is om de VvE een volmacht te geven om de vorderingen in te stellen zodat de appartementseigenaren  de formele procespartij blijven.

Avinci Advocaten geeft u in bovenstaand artikel de laatste updates uit haar jurisprudentie met bronvermelding uit Recht.nl, AMS Advocaten en Rechtspraak om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op dit rechtsgebied.

We adviseren ook over uw rechtspositie ten opzichte van uw huurders. Huurrecht is voor veel beleggers en investerende ondernemers een belangrijke bron van inkomsten, het behalen van een optimale rechtspositie is dan ook geen overbodige luxe.

Kan VvE schadevergoeding vorderen namens de leden?

Het huurrecht kent vele opties en het is zaak om maatwerk van uw huurcontracten te maken zodat u maximaal rendement kunt genereren van uw vastgoed. Wanbetalende huurders, of het nu bedrijven of particulieren zijn, dienen te worden aangepakt. U hebt als verhuurder belang bij tijdige betaling van de huurpenningen. Maar ook dient de huurder het gehuurde in goede staat te onderhouden, hij moet als ‘goed huisvader’ handelen met het gehuurde. Niet iedere huurder ziet deze verplichtingen en handelt daarnaar. In dergelijke gevallen wenst u te kunnen ingrijpen. Uw Bedrijfsadvocaat van Avinci Advocaten helpt u hierbij.

En mocht het ondanks alle voorzorgen toch nog mislopen, dan staat Avinci Advocaten u graag terzijde bij het oplossen van een conflict. In eerste instantie door te proberen in onderling overleg tot een acceptabele oplossing te komen. Mocht dat niet lukken en is de gang naar de rechter niet te vermijden, dan strijdt Avinci Advocaten voor het maximale resultaat. Binnen kantoor is veel kennis over en ervaring in het procesrecht aanwezig zodat u veilig langs de klippen van een procedure wordt geloodst.

Neem contact op  010-4777755

Avinci Advocaten heeft bovenstaand artikel samengesteld uit haar jurisprudentie om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op #arbeidsrecht #avinciadvocaten #bedrijfsadvocaat #dutchdebtsincasso