Herplaatsingsplicht bij een arbeidsovereenkomst – de kaders!

Herplaatsingsplicht bij een arbeidsovereenkomst – de kaders!

2 augustus 2021

Avinci Advocaten hebben veel ervaring met herplaatsingsplicht bij een arbeidsovereenkomst en geeft in deze blog de kaders. Via de weg van een ontslagvergunning van het UWV WERKbedrijf tot de ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter, waarbij soms ook een “gouden handdruk” kan worden toegekend.Maar er is meer. Wat bijvoorbeeld te doen als een werknemer ziek is en de werkgever wil de betaling van het salaris stoppen? Of als een werkgever wil dat zijn werknemer op een andere locatie gaat werken, maar deze weigert dat? Of als de werknemer schade oploopt door een ongeval op de werkvloer? De werknemer wil part-time gaan werken maar de werkgever heeft liever één full-timer dan twee part-timers?

Het maken van schriftelijke afspraken over de te verrichten herplaatsingsinspanningen (al dan niet bij aanvang van de arbeidsovereenkomst) lijkt een interessante optie voor de praktijk waar zowel werkgevers als werknemers baat bij kunnen hebben. De afspraken kunnen handvatten bieden voor de werkgever in zijn bewijspositie wanneer deze van oordeel is dat herplaatsing niet mogelijk is of niet in de rede ligt. Een te beperkt herplaatsingskader kan voor de werknemer gevolgen hebben; een te ruim herplaatsingskader helpt de werkgever niet. Jurisprudentie zal moeten uitwijzen wat de consequenties zijn als te ruime of juist beperktere herplaatsingsinspanningen worden afgesproken.

Lees hier verder voor de uitspraak:

In al deze en nog veel meer andere situaties verleent Avinci Advocaten rechtsbijstand, van het opstellen en beoordelen van een arbeidsovereenkomst tot het begeleiden van een reorganisatie en van het voeren van onderhandelingen tot het voeren van procedures.