VoetbalTV hoeft boete Autoriteit Persoonsgegevens niet te betalen

VoetbalTV hoeft boete Autoriteit Persoonsgegevens niet te betalen

23 november 2020

VoetbalTV hoeft boete Autoriteit Persoonsgegevens niet te betalen

VoetbalTV heeft een boete van €575.000 van de Autoriteit Persoonsgegevens gekregen, maar hoeft die van de rechtbank niet te betalen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft volgens de rechtbank onvoldoende uitgelegd waarom VoetbalTV geen gerechtvaardigd belang heeft bij het opnemen en uitzenden van amateurwedstrijden. De Autoriteit Persoonsgegevens moet van de rechtbank nog onderzoeken of het belang van VoetbalTV bij het opnemen en uitzenden van wedstrijden in overeenstemming is met de privacyregels.

Videoregistraties

VoetbalTV maakte sinds 2018 in opdracht van amateurvoetbalclubs videoregistraties van wedstrijden. Daarnaast was het ook een sociaal platform waar de ruim 500.000 gebruikers wedstrijden terug konden kijken, analyseren en delen met anderen. Ook konden trainers gebruik maken van een analysetool. Het platform is in september 2020 failliet verklaard.

Commercieel belang

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft VoetbalTV in november 2019 een boete opgelegd van € 575.000, omdat het platform door de opnames inbreuk maakt op de privacy een groot aantal betrokkenen, onder wie veel minderjarige voetballers. Om deze opnames te mogen verzamelen en verspreiden, is volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG (de vernieuwde Europese privacywet van 2018) een zogenaamd gerechtvaardigd belang nodig. Dat heeft VoetbalTV niet, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. VoetbalTV heeft alleen een commercieel belang bij het maken en uitzenden van de beelden en dat is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens onvoldoende.

In strijd

VoetbalTV is het daar niet mee eens. Volgens hen is er zeker een commercieel belang, maar gaat het doel van het platform verder dan dat. Het verspreiden van de beelden heeft ook een journalistieke en informatieve invalshoek en maakt de sport beschikbaar voor een bredere doelgroep. Het hebben van een commercieel belang sluit volgens de AVG een gerechtvaardigd belang niet uit, zo stelt VoetbalTV.

Onderzoek

De rechtbank gaat niet mee in het standpunt van VoetbalTV dat de beelden ook journalistieke waarde hebben. Daar hebben de wedstrijden simpelweg te weinig nieuwswaarde voor. Wel is de rechtbank van oordeel dat het hebben van een commercieel belang het gerechtvaardigd belang niet in de weg hoeft te staan. Het is volgens de rechtbank aan de Autoriteit Persoonsgegevens om verder onderzoek te doen naar alle belangen van VoetbalTV, en deze af te wegen tegen de schending van de privacy van betrokkenen. Dat is nu nog niet gebeurd, en de Autoriteit Persoonsgegevens had de boete daarom ook niet mogen uitreiken.

Avinci Advocaten geeft u in bovenstaand artikel de laatste updates uit haar jurisprudentie met bronvermelding uit Recht.nl, Rechtspraak, Autoriteitsgegevens.nl, Officiële Bekendmaking en Rechtspraak om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op dit rechtsgebied.

En mocht het ondanks alle voorzorgen toch nog mislopen, dan staat Avinci Advocaten u graag terzijde bij het oplossen van een conflict. In eerste instantie door te proberen in onderling overleg tot een acceptabele oplossing te komen. Mocht dat niet lukken en is de gang naar de rechter niet te vermijden, dan strijdt Avinci Advocaten voor het maximale resultaat. Binnen kantoor is veel kennis over en ervaring in het procesrecht aanwezig zodat u veilig langs de klippen van een procedure wordt geloodst.

Neem contact op  010-4777755

Avinci Advocaten heeft bovenstaand artikel samengesteld uit haar jurisprudentie om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op #arbeidsrecht #avinciadvocaten #bedrijfsadvocaat #dutchdebtsincasso

Bedrijfsadvocaat.nl is speciaal voor het bedrijfsleven ontworpen om ondernemers en hun ondernemingen snel en efficiënt te helpen bij juridische problemen. Wij hebben de expertise en ervaring in huis! Bedrijfsadvocaat.nl  is onderdeel van Avinci Advocaten en richt zich speciaal op ondernemingen, organisaties, bedrijven en het bedrijfsleven.

Heeft u andere vragen? Avinci Advocaten heeft voor ieder conflict of probleemgeval een aparte desk opgericht, bekijk deze andere sites ook:

VoetbalTV hoeft boete Autoriteit Persoonsgegevens niet te betalen