Geen verbod op lokale chapters van omstreden motorclub

Geen verbod op lokale chapters van omstreden motorclub

26 april 2020

In onze jurisprudentie omtrent omstreden motorclubs lazen wij dat lokale chapters (oftewel de lokale verenigingen in Nijmegen, Utrecht en Sittard) wel toegestaan zijn. Binnenlandsbestuur.nl  en Recht.nl geeft meer informatie op hun website en leggen uit waarom de lokale chapters van motorclub Bandidos mogen niet verboden worden. Dat heeft de Hoge Raad namelijk bepaald. Het overkoepelende Bandidos Motorcycle Club (BMC) Holland blijft wel verboden. Dat oordeelde de Hoge Raad vrijdag. Tegen deze uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

Het gerechtshof in Arnhem oordeelde in 2018 dat de Nederlandse tak verboden wordt, onder meer omdat de club geweld zou verheerlijken. Omdat het Openbaar Ministerie niet had gevraagd om een verbod van zelfstandige afdelingen, had het hof daar geen oordeel over gegeven.

Streep door verzoek
Het OM ging daarop in cassatie, maar de Hoge Raad haalt nu een streep door dat verzoek. ‘De chapters zijn zelfstandige informele verenigingen en hebben dus rechtspersoonlijkheid. Het gevolg hiervan is dat het verbod van BMC Holland zich niet uitstrekt tot de lokale Nederlandse chapters’, staat in de uitspraak. ‘Dit betekent dat het OM ten aanzien van iedere afzonderlijke rechtspersoon die het wil laten verbieden, een verzoek tot verbodenverklaring moet doen.’

Internationale deel
De advocaat-generaal (AG) had de Hoge Raad eerder geadviseerd het hoger beroep van de zaak opnieuw te doen, volgens de AG kunnen namelijk niet alleen de Nederlandse tak maar ook het internationale gedeelte verboden worden. De Hoge Raad heeft dit advies niet gevolgd. Het Openbaar Ministerie laat in een eerste reactie weten ’teleurgesteld’ te zijn met de uitspraak en zal het nader bestuderen. Maar: ‘BMC Holland blijft tot tevredenheid van het OM verboden’.

Meerder motorclubs
Het OM heeft de laatste jaren meerdere civiele rechtszaken tegen motorclubs aangespannen om ze verboden te krijgen. Er zijn zaken geweest tegen onder meer No Surrender, Hells Angels en Satudarah. De eerste zaak was tegen de Bandidos. De motorclubs vingen tot nu toe volledig of gedeeltelijk bot, maar de zaken lopen nog in beroep. Bandidos Motorcycle Club vestigde zich in 2014 in Nederland en heeft zogeheten chapters in verschillende steden zoals Sittard, Nijmegen en Utrecht. De motorclub zou enkele tientallen leden hebben. (ANP)

In het Wetboek van Strafrecht zijn de regels vastgelegd die bepalen welke gedragingen strafbaar zijn en welke straf daarvoor kan worden gegeven. Het is mogelijk dat u zich niet aan de regels heeft gehouden en dus een strafbaar feit heeft pleegt. Het is dan mogelijk dat u voor de rechter moet verschijnen en dus een verdachte bent van een strafbaar feit. Wanneer u een dagvaarding heeft gekregen is het belangrijk om zo snel mogelijk een strafrechtadvocaat in te schakelen. De advocaat kan u vervolgens adviseren over de verdere verloop van uw zaak en u wijzen op uw rechten en plichten als verdachte. Ook is het mogelijk dat uw advocaat aanwezig is bij eventuele verhoren bij de politie. U kunt in vertrouwen uw verhaal doen aan uw advocaat omdat hij gebonden is aan zijn beroepsgeheim. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw verhaal op straat terecht komt. Kortom, hoe eerder u aan de bel trekt, hoe beter de advocaat zich kan voorbereiden op een zorgvuldige en grondige verdediging van uw strafzaak.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Onze strafrechtadvocaten bieden u uitstekende juridische bijstand en zijn als geen ander op de hoogte van alle aspecten in het strafrecht. Wij behandelen alle voorkomende zaken zoals openlijke geweldpleging, diefstal, bedreiging en belediging, maar ook zwaardere zaken zoals moord, doodslag of verkrachting. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor zaken die vallen onder het bijzonder strafrecht zoals de Opiumwet en Verkeersstrafrecht. Iedere strafzaak, groot of klein, vormt een uitdaging om te verdedigen.

Vanuit ons goed bereikbare en centraal gelegen kantoor in Rotterdam staan wij u graag bij. U kunt rekenen op vakkundige begeleiding en persoonlijke ondersteuning. Discretie is uiteraard gegarandeerd.

Heeft u een dagvaarding ontvangen? Neem dan direct contact met ons op!

In onze jurisprudentie omtrent omstreden motorclubs lazen wij dat lokale chapters (oftewel de lokale verenigingen in Nijmegen, Utrecht en Sittard) wel toegestaan zijn. Binnenlandsbestuur.nl  heeft het gehele artikel gepubliceerd en ook recht.nl fungeert als onze bron. Geen verbod op lokale chapters van omstreden motorclub