Aansprakelijkheid golfer voor golfongeval

Aansprakelijkheid golfer voor golfongeval

10 februari 2020

Het is weer bijna weekend en veel mensen gaan lekker de voetbalvelden, sportverenigingen of golfbanen op. Een ongeluk zit in een klein hoekje en zo maken we regelmatig mee dat er letsel of schade wordt aangebracht, soms met verstrekkende gevolgen. Op het voetbalveld (ernstige blessures, rode kaart, boetes, vechten), op de golfclub (bal op stilstaande auto, gezicht, ruzie of vechten)  of zelfs op de vereniging komen dingen voor. Als een club of vereniging aansprakelijk wordt gesteld, kan dat in het ergste geval wel eens de financiële ondergang betekenen. Als bestuurder wil je het voor je club zo goed mogelijk doen en als voorzitter betekent het dat je ook voor een deel hoofdelijk verantwoordelijk bent.

Verzoeker krijgt tijdens een golftoernooi golfbal in zijn gezicht, die door verweerder is geslagen. 1. De rechtbank overweegt dat verweerder, door af te slaan zonder dat hij de bel drie keer had horen klinken, een specifieke regel heeft overtreden. De rechtbank is van oordeel dat verweerder de in de golfsport geldende veiligheidsnormen heeft geschonden en daarmee het risico heeft genomen dat zijn bal een andere golfer zou raken. Het handelen van verweerder valt buiten de regels van de golfsport – waarin de deelnemers zelf verantwoordelijk zijn voor het naleven van de (veiligheids)regels – en daarmee buiten de normaal aanvaardbare risico’s van het spel. 2. Kosten deelgeschil: € 4.964,10.

ECLI:NL:RBAMS:2013:6608

Instantie

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak

03-10-2013

Civiel recht

Bijzondere kenmerken

Eerste aanleg – enkelvoudig

Inhoudsindicatie

Deelgeschil letselschade. Sport- en spelsituatie. Verzoeker is tijdens een golftoernooi in zijn gezicht geraakt door een door verweerder geslagen golfbal. Verweerder heeft de in de golfsport geldende veiligheidsnormen geschonden en verzoeker behoefde deze onzorgvuldige gedraging en het onnodige gevaar dat dientengevolge ontstond niet te verwachten. Het handelen van verweerder heeft de verhoogde aansprakelijkheidsgrens die geldt voor sport- en spelsituaties overschreden en wordt onrechtmatig geacht jegens verzoeker. Geen sprake van eigen schuld. Verweerder is aansprakelijk voor de door verzoeker geleden schade.

Vindplaatsen

Rechtspraak.nl

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK AMSTERDAM

Afdeling privaatrecht

zaaknummer / rekestnummer: C/13/529741 / HA RK 12-406

Beschikking van 3 oktober 2013

in de zaak van

[verzoeker 1],

wonende te [woonplaats verzoeker],

verzoeker,

advocaat mr. D.N.R. Wegerif te Utrecht,

tegen

1 [verweerder 1],

wonende te [woonplaats verweerder 1],

2. de naamloze vennootschap

ABN AMRO SCHADEVERZEKERING N.V.,

gevestigd te Zwolle,

verweerders,

advocaat mr. E. Pans te Amsterdam.

Verzoeker zal hierna [verzoeker 1] worden genoemd. Verweerders zullen hierna [verweerder 1], ABN en gezamenlijk [verweerders] worden genoemd.

5 De beslissing

De rechtbank

5.1.

verklaart voor recht dat [verweerder 1] aansprakelijk is voor de door [verzoeker 1] ten gevolge van het ongeval geleden schade,

5.2.

begroot de kosten van de behandeling van dit verzoek aan de zijde van [verzoeker 1] op EUR 4.964,10,

5.3.

veroordeelt [verweerders] tot betaling aan [verzoeker 1] van een bedrag van

EUR 4.964,10,

5.4.

wijst het meer of anders verzochte af.

Deze beschikking is gegeven door mr. J.F. Aalders en in het openbaar uitgesproken op 3 oktober 2013.1

Speciaal voor jou hebben we een website opgezet: Avinci Sportrecht. Of je nu professional, semi prof of amateur bent die op doorbreken staat, wij hebben een platform opgericht voor al je vragen. Een full service platform om je te ondersteunen in jouw sportcarrière – want je hebt er maar één.

Avinci is net zo, dat hoeven we niet uit te leggen. Wij benaderen ons vak net zoals jij. Winnen willen we, nog beter worden, tot de hoogste league behoren en op topniveau blijven presteren. We geven nooit op, we laten de moed nooit zakken en gaan door. Net zolang tot we ons doel bereikt hebben. Omdat we er 100% in geloven. Avinci heeft voor die sporters die zich hier tot aangesproken worden een speciale tak opgericht: Sport Recht.

Door de jaren heen hebben we gezien dat sporters alleen dat moeten doen waarin ze excelleren. Dat betekent dat de rest geregeld moet zijn. Contracten, sponsordeals, portretrecht, auteursrecht, intellectueel eigendom, transfers en secundaire voorwaarden moeten op topniveau uit onderhandeld worden. Want een sport carrière duurt relatief kort en daarom vinden wij dat je er het beste uit moet halen. Dat je blind kunt vertrouwen dat alles goed geregeld is. Dat jij tevreden je rust kunt pakken omdat je weet dat alles geregeld is. Dat er over je gewaakt wordt als er een contract afloopt of als je sponsor met een nieuwe sponsordeal komt of als je voor de tuchtcommissie moet verschijnen. Maar ook dat je geadviseerd wordt als er extra inkomsten uit je portretrechten of je exclusiviteitsrechten gehaald kunnen worden of als er een andere club komt. Of als je gevraagd wordt voor je bijdrage aan een televisie programma. Avinci heeft veel ervaring met recht in mediazaken en ook daar kunnen we je goed bij helpen. We kunnen je adviseren bij je nieuwe onderneming, stichting, event, nevenactiviteit of je verdere loopbaan, zowel zakelijk als privé. Bij ons ben je geen nummer, wij zien wie je echt bent – een topsporter.

Disciplines: We hebben uitgebreide kennis van contracten tussen spelers en clubs, sponsorcontracten, licenties, tuchtrecht, afsluiten van sponsor- en clubcontracten, het realiseren van (internationale) transfers, ondernemingsrecht, sportabritages en verenigingsrecht. Juridische begeleiding bij contractsonderhandelingen, sponsorcontracten en bij uitstek het voeren van procedures bij de arbitragecommissie van de KNVB, zowel zakelijk als privé.

Juridische verantwoordelijkheid bij verenigingen en clubs.