Advocaten krijgen golf van aanstaande werklozen op zich af: ‘Bedrijven moeten nóg dieper snijden’
Advocaten krijgen golf van aanstaande werklozen op zich af: ‘Bedrijven moeten nóg dieper snijden’
Moet er binnen jouw organisatie vanwege de coronacrisis worden gereorganiseerd? Door de huidige berichtgeving weet je soms niet wat je kunt verwachten en houden zowel werkgevers als werknemers hun hart vast. Arbeidsrechtadvocaten hebben het druk met mensen die in de coronacrisis hun baan kwijtraken en aankloppen voor advies. Maar ook met ondernemers die ‘op een nette manier’ afscheid willen nemen van medewerkers, noodgedwongen moeten sluiten of dieper moeten snijden in de kosten en hulp van arbeidsrechtspecialisten inroepen.
Het AD schets het als volgt: ‘In april ging het nog vooral om flexwerkers die te horen kregen dat er geen werk meer voor ze was en weg moesten. In juli namen bedrijven afscheid van mensen met een kort dienstverband. Die er pas 1, 2 of 3 jaar werkten, zich vaak nog het minst echt met het bedrijf hadden verbonden en die je het goedkoopst kon laten vertrekken. En nu staan we voor de derde ontslagronde en richten bedrijven zich helaas ook op medewerkers die al langer in dienst zijn en waarvoor veel hogere transitievergoedingen en vertrekregelingen gelden. Zowel werknemers als werkgevers zoeken juridisch advies en willen weten hoe ze dat het beste aan kunnen pakken.
Een ontslagronde kan bijvoorbeeld grote gevolgen hebben voor steunmaatregelen die bedrijven nu krijgen van de overheid. Wat als je die kwijtraakt? Er zijn bedrijven waar het water zo aan de lippen staat dat zij niet in staat zijn om een wettelijk verplichte transitievergoeding aan medewerkers te betalen waarvan zij liefst netjes afscheid zouden willen nemen. Volgens de transitievergoeding moeten bedrijven een derde maandsalaris per gewerkt dienstjaar meegeven. Je kunt met een werknemer tot een vaststellingsovereenkomst komen en andere afspraken maken, daar kunnen we zowel bedrijven als werknemers in adviseren.
Ook het UWV zelf moet alle zeilen bijzetten, zegt woordvoerder Remco Icke. ,,De werkloosheid loopt snel op. We groeien volgend jaar naar verwachting naar evenveel werklozen als tijdens de financiële crisis.”
Op de top van de vorige crisis telde het UWV 441.000 mensen met een WW-uitkering. ,,Belangrijk verschil met de crisis van 2008/2009 is dat het veel sneller gaat. Het is heftiger. Toen deden we er vijf jaar over om dat niveau te bereiken. Nu gaat dat binnen twee jaar.”
Maar hij plaatst gelijk wel een paar kanttekeningen. Corona leert volgens hem dat je voorzichtig moet zijn met voorspellingen. De zwartste scenario’s kwamen niet uit. En, zegt Icke, ‘kansen zijn er ook’. Banen liggen voor het oprapen in de zorg, het onderwijs, techniek, accountancy en bij hoveniers en het UWV zelf.
Avinci Advocaten geeft u in bovenstaand artikel: Advocaten krijgen golf van aanstaande werklozen op zich af: ‘Bedrijven moeten nóg dieper snijden’ de laatste updates uit haar jurisprudentie met bronvermelding uit Recht.nl, AD, Hanze Advocaten, UWV en Rechtspraak om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op dit rechtsgebied.
En mocht het ondanks alle voorzorgen toch nog mislopen, dan staat Avinci Advocaten u graag terzijde bij het oplossen van een conflict. In eerste instantie door te proberen in onderling overleg tot een acceptabele oplossing te komen. Mocht dat niet lukken en is de gang naar de rechter niet te vermijden, dan strijdt Avinci Advocaten voor het maximale resultaat. Binnen kantoor is veel kennis over en ervaring in het procesrecht aanwezig zodat u veilig langs de klippen van een procedure wordt geloodst.
- Oudehoofdplein 4
- 3011 TM Rotterdam
- info@www.avinci.nl
- 010 4777755
- Routebeschrijving
Avinci Advocaten heeft bovenstaand artikel samengesteld uit haar jurisprudentie om u op de hoogte te stellen over de laatste ontwikkelingen op #arbeidsrecht #avinciadvocaten #bedrijfsadvocaat #dutchdebtsincasso