Uw specialist in arbeidsrecht vindt u bij Avinci Advocaten in Rotterdam

Natuurlijk denkt iedereen bij het woord arbeidsrecht onmiddellijk aan ontslag. Er worden inderdaad veel procedures gevoerd over beëindiging van een arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer. Dat kan omdat er een conflict is ontstaan, maar ook omdat de werknemer niet (meer) aan het functieprofiel voldoet of omdat zijn arbeidsplaats door een reorganisatie komt te vervallen. De werkgever kan dan op verschillende juridische manieren een einde aan de arbeidsovereenkomst maken.

Via de weg van een ontslagvergunning van het UWV WERKbedrijf tot de ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter, waarbij soms ook een “gouden handdruk” kan worden toegekend. Maar er is meer. Wat bijvoorbeeld te doen als een werknemer ziek is en de werkgever de betaling van het salaris wil stoppen? Of als een werkgever wil dat zijn werknemer op een andere locatie gaat werken, maar deze weigert dat? Of als de werknemer schade oploopt door een ongeval op de werkvloer? De werknemer wil part-time gaan werken maar de werkgever heeft liever één full-timer dan twee part-timers? U als ondernemer weet het als geen ander; er zijn tijden van voorspoed en zeker ook tijden van tegenspoed. Mocht het met uw onderneming op enig moment minder goed gaan, dan is het raadzaam tijdig juridisch advies in te winnen over een reorganisatie. Zo’n reorganisatie gaat vaak gepaard met veranderingen in het personeelsbestand. Wellicht zullen functies komen te vervallen of worden functieomschrijvingen gewijzigd. U krijgt te maken met ontslagbescherming, wijziging in arbeidsvoorwaarden en medezeggenschapskwesties. Om alles in goede banen te leiden kunt u het best een arbeidsrecht advocaat in de arm nemen, die u gedegen advies kan geven en de nodige contracten en overeenkomsten voor u kan opstellen. Het is verstandig zo open mogelijk naar uw medewerkers te zijn en hen zo nodig te adviseren zich ook door een jurist in arbeidsrecht bij te laten staan. Een soepel verloop van de reorganisatie zal de kosten verlagen en, niet minder belangrijk, de sfeer op de werkvloer naderhand verhogen. Avinci heeft de specialisten in huis die u niet alleen juridisch advies geven, maar het gehele proces van de reorganisatie begeleiden.

Arbeidsrecht advocaat Rotterdam

Juridisch advies over ontslag bij reorganisatie of faillissement

Tijdens een reorganisatie is het meestal onontkoombaar dat er ontslagen vallen. Er volgt dan een ontslag- of ontbindingsprocedure. Dit kan op verschillende manieren. U kunt een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV of de arbeidsovereenkomst laten ontbinden door de rechter. Vaak hoeft het echter niet zo ver te komen en kan in goed overleg tussen u en uw werknemer de arbeidsovereenkomst ontbonden worden. Er wordt dan een vaststellingsovereenkomst opgesteld, waarin tevens een ontslagvergoeding opgenomen wordt. Voordeel van een vaststellingsovereenkomst is dat u de meeste zaken, zoals de ontslagreden (ww-vriendelijk), einddatum, de transitievergoeding en eventueel aanvullende vergoedingen, zelf in overleg kunt bepalen. Daarbij is wel juridisch advies voor beide partijen aan te raden. Dit om de onderhandelingen naar ieders tevredenheid te laten verlopen. De juristen van Avinci hebben de specialistische kennis in huis om zowel werkgevers als werknemers te kunnen vertegenwoordigen, mits natuurlijk niet van dezelfde onderneming. Voor de werknemers onderhandelen wij tevens dat een vergoeding voor de juridische kosten in de vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen.

Voor zowel werkgever als werknemer is het goed te weten dat een rechtsbijstandverzekering veelal ook de kosten vergoed van een advocaat arbeidsrecht van uw eigen keuze. Dit geldt voor rechtsbijstand bij gerechtelijke en administratieve procedures bij alle rechters en dankzij recentelijke uitspraken van het Europese Hof ook voor juridische bijstand in de bemiddelingsfase. Hebt u een rechtsbijstandverzekering, bij DAS, Interpolis, Achmea of elders, dan geven wij u graag advies hoe u van uw recht op vrije advocaatkeuze gebruik maakt en helpen u bij de aanvraag. Wij hebben goede contacten met de meeste rechtsbijstandverzekeraars, ook bijvoorbeeld TVM, Arag en SRM en verrekenen de kosten rechtstreeks met hen.

Is een reorganisatie voor u niet (meer) aan de orde en dreigt er een faillissement? Dan is het zeker zaak zo snel mogelijk actie te ondernemen en juridisch advies in te winnen. Soms is het mogelijk een faillissement nog af te wenden, maar in andere gevallen is het verstandiger om faillissement aan te vragen om de schulden niet nog verder op te laten lopen. Onze advocaat kan u bij een faillissement behoeden voor de juridische valkuil van ernstig verwijtbaar handelen en zo een persoonlijke aansprakelijkheidsstelling door derden of een bovenmatige eis voor een billijke vergoeding tijdens een ontbindingsprocedure voorkomen.

Arbeidsrechtbemiddeling voor zowel bedrijven als particulieren in Rotterdam en omstreken

Ons advocatenkantoor is centraal gelegen in Rotterdam, op een steenworp afstand van de arrondissementsrechtbank in Rotterdam Zuid. Wij zijn daarmee goed bereikbaar vanuit alle delen van Zuid-Holland, van de Krimpenerwaard in het noorden tot de Hoekse Waard in het zuiden. Ter illustratie geven wij slechts een kleine greep uit de plaatsen van waaruit zowel ondernemers als particulieren op zoek naar een jurist of advocaat arbeidsrecht hun weg naar ons kantoor hebben weten te vinden:

 • Barendrecht
 • Berkel en Rodenrijs
 • Brielle
 • Capelle aan den ijssel
 • Dordrecht
 • Hellevoetsluis
 • Middelharnis
 • Oostvoorne
 • Oud-beijerland
 • Rhoon
 • Ridderkerk
 • Rotterdam
 • Rotterdam Zuid
 • Schiedam
 • Spijkenisse
 • Vlaardingen
 • Voorne-putten
 • Zwijndrecht

Zoekt u juridisch advies voor een reorganisatie of een faillissement, of wilt u weten of uw ontslag terecht is, neem dan gerust contact met ons op. Wij leiden uw reorganisatie of faillissement in goede banen, van het voeren van onderhandelingen, de bemiddeling tussen u en uw medewerkers en zo nodig het voeren van rechterlijke procedures.

De advocaten van advocatenkantoor Avinci