Uurtarieven – Wat kost een advocaat?

Wanneer u gebruik maakt van onze diensten, wilt u graag weten wat u daarvoor moet betalen. Een totaalprijs is soms lastig te bepalen, omdat je nooit weet hoe een zaak zal lopen of hoe lang een procedure duurt. De kosten hangen bovendien af van de ‘zwaarte’ van de zaak en de expertise van de advocaat.

Vaste prijzen, uurtarieven of ‘gratis’

Daarom werken wij zowel met vaste prijzen als op basis van een scherp uurtarief. In veel zaken (zoals bijvoorbeeld letsel- of arbeidsrechtzaken) kunnen wij de kosten bij de tegenpartij neerleggen. Onze dienstverlening kost u dan niets.

Vaste prijzen

De vaste prijzen rekenen wij voor afgesproken juridische diensten. Die hebben wij ‘pakketten’ genoemd. Een overzicht van de pakketten met bijbehorende prijzen vindt u in het overzicht onderaan deze pagina. De verschillende afdelingen van ons kantoor bieden allen een aantal pakketten met vaste prijzen.

Uurtarief

Onze advocaten werken ook op uurtarief. Die uurtarieven lopen uiteen van 150 euro tot 250 euro per uur. De hoogte hangt af van het soort zaak, de kennis en ervaring van de advocaat en het specialisatie-niveau. De tijd die advocaten en juristen aan een zaak besteden, wordt nauwkeurig bijgehouden.

Op een factuur staan dikwijls ook ‘kantoorkosten’ genoemd.

Gratis

Wanneer het gaat om bijvoorbeeld letselschade- of arbeidsrechtzaken kunnen wij de kosten vaak bij de tegenpartij neerleggen. Zo worden bij letselzakende advocaatkosten betaald door de partij die aansprakelijk is voor het ongeval waarover de zaak gaat. In de praktijk worden de kosten dan dus betaald door de verzekeraar van de aansprakelijke partij (persoon of bedrijf). Voor de slachtoffers die wij bijstaan, is de hulp dus gratis. Meer informatie over onze letselschade-afdeling en de mogelijke vergoedingen vindt u op onze speciale letselschade-website.

No cure, no pay

Wie aan advocaten denkt, denkt vaak aan ‘no cure, no pay’. Dat komt uit Amerika en betekent simpelweg dat als een advocaat uw zaak verliest, u niets hoeft te betalen. No cure, no pay klinkt aantrekkelijk, maar het is in Nederland nog altijd verboden. Het gaat namelijk om resultaatafhankelijke vergoedingen en dat mag niet volgens de regels van de advocatuur. Binnen de advocatuur is er al jaren volop discussie over ‘no cure, no pay’. Biedt een advocaat het aan, wees dan heel goed op uw hoede en vraag na hoe het zit.

Vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekering

Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, dan staat er in de polis dat de rechtsbijstand ‘in natura’ geleverd wordt. De rechtsbijstandsverzekeraar wil dan vaak zelf de jurist aanleveren die u bijstaat. Wat kunt u dan doen als u zelf uw eigen advocaat wilt kiezen? Een advocaat waarbij u zich prettig voelt en waarin u vertrouwen heeft? De vrije advocaatkeuze is een grondrecht. Op het moment dat een advocaat (dus ook een advocaat van de rechtsbijstandverzekeraar) zich in een procedure namens u stelt, hebt u recht op een vrije advocaatkeuze.
Dit betekent dat u zelf een advocaat mag kiezen, ook al hebt u ervoor getekend dat een jurist van de verzekeraar u zou helpen. Heeft u hierover nog vragen, bel dan gerust.

Victoria-arrest: gedeeltelijke beëindiging arbeidsovereenkomst toegestaan