Sportschool aansprakelijk voor val bezoeker

Sportschool aansprakelijk voor val bezoeker

25 januari 2019

Sportschool aansprakelijk voor val bezoeker

Een sportschool is aansprakelijk voor de letselschade van een bezoeker die viel over een verhoging van waarop fitnessapparatuur was geplaatst. De verhoging was onvoldoende zichtbaar, omdat geen duidelijk onderscheid in kleur of vloerbedekking was aangebracht. Sportschool Fit for Free is aansprakelijk voor de val van een vrouw in een van hun filialen in Amsterdam. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald.

Letselschade
De vrouw viel over een verhoging van 8,9 centimeter waarop fitnessapparatuur was geplaatst. De verhoging was niet goed zichtbaar omdat er geen duidelijk onderscheid in kleur was tussen het donkerkleurige looppad, waarop ze liep, en de eveneens donkerkleurige verhoging.

De vrouw wilde haar zoon, die aan het sporten was bij Fit for Free, gedag zeggen en had van de receptie toegang gekregen om naar binnen te gaan. Dat was op 15 november 2015. Toen zij vanaf het looppad haar zoon wilde benaderen, viel ze recht voorover.

Veiligheidsmaatregelen
De Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de aandacht van een bezoeker in een sportschool vooral uitgaat naar de fitnessapparatuur en niet naar een mogelijke verhoging. Daarom stelt de rechter Fit for Free aansprakelijk voor de val. Een bezoeker hoeft niet te verwachten dat in een sportschool een verhoging is geplaatst.

Daarnaast had Fit for Free volgens de rechter op een eenvoudige manier veiligheidsmaatregelen kunnen nemen, door bijvoorbeeld een aluminiumstrip te plaatsen of op de verhoging een andere kleur vloerbedekking te leggen.

Schadevergoeding
Het is voor de rechter niet duidelijk welke schade de vrouw heeft geleden. Daarom hoeft Fit for Free geen schadevergoeding te betalen. Wel moet de sportschool de proceskosten van de vrouw betalen. Die komen uit op ongeveer 6.700 euro.

De sportclub heeft inmiddels veiligheidsmaatregelen in de betreffende sportschool genomen. Op de rand van de verhoging zijn nu witte aluminiumstrepen bevestigd.

De aandacht van een bezoeker van een sportschool gaat voorts vooral uit naar de fitnessapparatuur en niet naar een mogelijke verhoging. Ook hoeft een bezoeker niet te verwachten dat apparatuur op een verhoging is geplaatst.

Gelukkig hebben we in ons land geen Amerikaanse toestandenw aar mensen je aansprakelijk kunnens tellen voor elk wissewasje, maar 6.700 euro is wel een fors en onnodig bedrag. Check daarom eerst of alle juridische voorwaarden kloppen en of je als sportschool of vereniging juridisch gedekt bent in geval van letselschade, klachten, aanklagen, veiligheidsmaatregelingen, gestelde voorwaaarden en schadevergoeding.En denk ook gelijk aan je werknemers; een ongeluk zit in een klein hoekje!

Avinci Advocaten checkt snel en eenvoudig of je bedrijf juridisch futureproof is: uiteraard met normale tarieven en transparante voorwaarden. Of doe de Legal Business Scan: voor € 495,– wordt het hele bedrijf juridisch doorgenomen en juridisch future proef gemaakt want voorkomen is beter dan genezen.

Sportschool aansprakelijk voor val bezoeker: BRON: AD, Parool, RECHT.NL