Roddelen over Shell-topvrouw leidt tot ontslag assistente

Roddelen over Shell-topvrouw leidt tot ontslag assistente

19 oktober 2019
Een gebrek aan vertrouwen tussen de cfo van Shell en haar voornaamste persoonlijke assistente heeft geleid tot het ontslag van de assistente. Zij kon niet door één deur met haar eigen assistente, een adviseur van de cfo en zei achter de rug van de financieel directeur tegen verschillende mensen dat ze haar ongeschikt achtte voor haar functie.

Dat blijkt uit een uitspraak op Rechtspraak.nl. Een medewerkster werd in september 2018 ontslagen vanwege een verstoorde arbeidsrelatie. Ze was sinds 2003 in dienst bij Shell, eerst als persoonlijk assistent van de vorige cfo. Toen hij cfo werd, werd zij head PA. Dat bleef ze toen er in 2017 een nieuwe cfo aantrad.

De assistente van de head PA kon niet met haar door een deur. In 2017 schrijft ze in een e-mail dat er een giftige werksfeer is, waarin elk idee van haar wordt afgeschoten. Ze wil een gesprek met de head PA en de pas aangetreden bedrijfsadviseur van de cfo. In dit gesprek maken de drie afspraken om beter samen te werken.

Ook de cfo is erg ontevreden over haar head PA. Ze hoorde dat de assistent haar achter haar rug incapabel noemde. Ook vindt de cfo dat de vrouw een negatieve impact heeft op alle mensen die met haar te maken hebben, en omschrijft ze haar als een pester. Er is geen vertrouwen en geen respect, verklaart de cfo, en dat is wel nodig voor deze functie. Er is mediation geweest om de relatie te verbeteren, maar dat had geen effect.

Ontslag

Vier collega’s van de head PA, onder wie de cfo, verklaren afzonderlijk van elkaar dat het onmogelijk is met de vrouw samen te werken en dat zij haar eigen fouten niet inziet. Ook wordt zij bazig genoemd. De assistente van de head PA diende haar ontslag in omdat het onmogelijk was om met de vrouw samen te werken, en kreeg een andere functie binnen Shell. Dit leidde een maand later tot het ontslag van de head PA.

Shell heeft nog geprobeerd om de vrouw binnen het bedrijf te herplaatsen, maar stelde daarbij als voorwaarde dat ze een eerst gesprek zou hebben met degene wiens assistent ze zou worden. De vrouw weigerde dit. Hierdoor werd herplaatsing onmogelijk.

Bij de rechter ontkende de vrouw een slechte relatie met haar collega’s te hebben. Als bewijs daarvoor had ze een kerstkaart, die haar assistente haar in 2018, dus na haar overplaatsing binnen Shell, zou hebben gestuurd. De vrouw zegt dat de vier collega’s valse verklaringen hebben afgelegd over haar omdat ze afhankelijk zijn van het bedrijf. Ze vindt dat ze niet is aangesproken op haar gedrag en geen kans heeft gehad om dit aan te passen. Daarom eist ze een billijke vergoeding van Shell.

Oordeel

De rechter gaat hier niet in mee. Er waren meerdere gesprekken en e-mails geweest om de relatie tussen de vrouw en haar collega’s te verbeteren. Ook had zij samen met de cfo mediation doorlopen. Daarnaast waren haar andere functies binnen het bedrijf aangeboden. Haar eigen weigering om hier eerst een gesprek over te hebben, zorgde ervoor dat ze die niet kreeg.

Per juni 2019 werd het arbeidscontract ontbonden. De vrouw heeft geen recht op een billijke vergoeding, maar wel op bijna €40.000 transitievergoeding.

Roddelen over Shell-topvrouw leidt tot ontslag assistente Bron Telegraaf, recht.nl