Opdrachtgever mag niet zomaar loonheffing inhouden

Opdrachtgever mag niet zomaar loonheffing inhouden

25 mei 2019

Opdrachtgever mag niet zomaar loonheffing inhouden

Ook als de opdrachtgever het niet eens is met de kwaliteit van de geleverde opdracht of werkzaamheden, mag de opdrachtgever niet op eigen houtje loonheffing inhouden. Tegenwoordig is het arbeidsrecht aardig verandert door het inhuren van  ZZP’ers of freelancers waarbij gelet moet worden op rechtsgeleerde afspraken. Avinci Advocatenstaat kwam in de jurisprudentie onderstaande zaak tegen met Hogeschool Rotterdam.

De Hogeschool Rotterdam moet alsnog de facturen van een gastdocente betalen, heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. De instelling wilde loonheffing inhouden op het gefactureerde bedrag, hoewel daarover vooraf geen afspraken waren gemaakt.

Een gastdocent Stedenbouwfysica werkt sinds 2010 voor de Hogeschool Rotterdam met een VAR-verklaring. Voor de laatste periode van het schooljaar 2015-2016 brengt zij een offerte uit voor 16 uur stagebegeleiding en 90 uur hoor- en werkcolleges. Ze rekent € 55 per uur exclusief BTW, te declareren met twee facturen. De hogeschool gaat daarmee akkoord.

In mei stuurt de docent de eerste factuur. Daarvan wordt circa de helft betaald. De tweede factuur, uit juni, wordt niet betaald. De docent meldt eind die maand dat ze met haar werk stopt. Voor de rechter eist ze betaling van bijna € 4.500 aan nog niet betaald honorarium. De hogeschool werpt tegen dat er op grond van de Wet DBA loonheffing moet worden ingehouden. De tweede factuur is niet betaald omdat de docent haar werkzaamheden niet volgens afspraak zou hebben afgerond.

De rechter geeft de vrouw gelijk en de zaak komt voor het gerechtshof. Volgens de hogeschool was de docent ‘in principe akkoord met de inhouding van de loonheffing’, wat zou blijken uit e-mailcorrespondentie. De docent zocht eind mei contact omdat haar factuur van begin die maand nog niet was betaald. De hogeschool liet daarop weten dat de factuur niet in behandeling kon worden genomen en dat begin april is uitgelegd waarom dat niet meer mogelijk was. De onderwijsmanager laat weten: ‘Het voorstel is – bij hoge uitzondering – dat je factureert als [naam], waarbij de hogeschool jou uitbetaalt onder inhouding van loonbelasting en premie volksverzekering op het factuurbedrag.’

Lees hier de gehele uitspraak: Uitspraak: ECLI:NL:GHDHA:2019:1140

De stukken die de hogeschool heeft aangedragen, wijzen er volgens het hof niet op dat de Belastingdienst het docentschap van de vrouw over de periode 2010-2014 heeft aangemerkt als een dienstverband in fiscale zin. ‘Uit het bijgevoegde Excel-bestand blijkt slechts dat de Belastingdienst zich op het standpunt stelt dat er loonbelasting had moeten worden ingehouden over drie opdrachten uit 2013, […] zonder dat duidelijk is op welke grond de Belastingdienst tot die conclusie is gekomen met betrekking tot die specifieke periode.’ Maar hoe de fiscus in algemene zin over het docentschap denkt, is niet af te leiden.

De hogeschool moet de niet-betaalde bedragen alsnog overmaken aan de docent.

In al deze en nog veel meer andere situaties verleent Avinci Advocaten rechtsbijstand, van het opstellen en beoordelen van een arbeidsovereenkomst tot het begeleiden van een reorganisatie en van het voeren van onderhandelingen tot het voeren van procedures.

Neem contact op  010-4777755Avinci Logo

Opdrachtgever mag niet zomaar loonheffing inhouden bron recht.nl