Meer echtscheidingen begin nieuwe jaar: de belangrijkste wetswijzigingen!

Meer echtscheidingen begin nieuwe jaar: de belangrijkste wetswijzigingen!

2 januari 2020

Advocatenkantoren krijgen deze maand meer echtscheidingsaanvragen binnen dan normaal gesproken deze tijd, melden ze aan de NOS. Dat heeft alles te maken met de nieuwe regels aangaande partneralimentatie, die komend jaar ingaan. Die partneralimentatie gaat in veel gevallen fors omlaag van maximaal 12 naar maximaal 5 jaar. Meer echtscheidingen begin nieuwe jaar: de belangrijkste wetswijzigingen!

Schaakbord

Toekomstige alimentatiegerechtigden proberen daarmee nog snel onder de oude regeling te vallen die dus een langdurigere uitbetaling garandeert. Dat betekent dat alimentatiegerechtigden, in de meeste gevallen vrouwen, minder lang geld ontvangen dat is bedoeld voor levensonderhoud. En, dat andersom, partners met een hoger inkomen minder jaren alimentatie hoeven te betalen. Nu is nog vastgelegd dat de meestverdienende partner maximaal twaalf jaar het inkomen van de ander moet aanvullen, als die niet genoeg geld heeft om van te leven. De 12-jarige uitbetalingstijd stamt uit 1994. De wetswijziging komt er nu omdat het kabinet vindt dat tijden zijn veranderd, en in te veel gevallen ex-echtgenoten, veelal mannen, onterecht twaalf jaar alimentatie moeten betalen terwijl hun ex-echtgenote al eerder in staat wordt geacht zelf financieel goed rondkomen. Ook vinden partijen het meer van deze tijd om uit te gaan van gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.

Uit een enquête van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediatoren blijkt dat meer dan de helft van de scheidende stellen niet op de hoogte is van de gevolgen van de nieuwe wet.

Afhankelijk van uw situatie, huwelijkse voorwaarden, kinderen, pensioenen of een eigen onderneming kan de strategie worden bepaald. Uiteraard is het mogelijk om een tijdelijke beslissing te krijgen over voornoemde zaken. U geeft de kleurplaat en wij kleuren hem in.

Buiten echtscheiding zijn er tal van aangelegenheden die zich kunnen voordoen waar wij u kunnen bijstaan. Betaalt u bijvoorbeeld te veel alimentatie; is de boedel nog steeds niet verdeeld, ziet u uw kinderen te weinig of zijn er omstandigheden waardoor uw ex-partner alimentatie moet betalen. Ook hierbij staan wij u graag met raad en daad ter zijde. Hetzelfde geldt voor een (achter)naamswijziging, adoptie of wijziging van het gezag (voogdij) over de kinderen. Bel gerust voor het maken van een afspraak om de mogelijkheden door te nemen.

Voor meer informatie of vragen over dit onderwerp, neemt u gerust contact op met Petra Ellenbroek, onze advocaat familierecht.

 

Contactgegevens:

  • Oudehoofdplein 4
  • 3011 TM Rotterdam
  • 010 – 4777755
  • 010 – 4780909
  • info@avinci.nl

Bron: NOS: Meer echtscheidingen begin nieuwe jaar: de belangrijkste wetswijzigingen!