Fraude met huurcontracten

Fraude met huurcontracten

15 april 2019
Fraude met huurcontracten komt duur te staan…

De Fiod heeft in Eindhoven en Den Bosch drie verdachten aangehouden van fraude met de verhuur van gemeubileerde appartementen en studio’s. De Fiod heeft op 4 april 2019 twee bedrijfspanden in Eindhoven en Den Bosch doorzocht en beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. Ook zijn drie mannen (41, 39 en 31 jaar) aangehouden.

De verdachten faciliteren de verhuur van gemeubileerde appartementen en studio’s in de omgeving van Den Bosch, waarbij vermoedelijk valsheid in geschrift wordt gepleegd. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ten onrechte btw teruggevraagd

Het onderzoek is gestart na een signaal van de Belastingdienst. Bij het ombouwen van voormalig kantoorgebouwen naar woonruimtes werd btw teruggevraagd op de verbouwingskosten. Dat kan volgens regelgeving alleen als de nieuwe woonruimtes gemeubileerd en kortstondig worden verhuurd.

Op papier werden de nieuwe woonruimten voor maximaal zes maanden verhuurd. Het vermoeden is dat er vervolgens nieuwe huurcontracten werden opgemaakt op naam van een derde. In werkelijkheid veranderde de feitelijke huursituatie niet en werden de appartementen en studio’s vermoedelijk voor langere periode verhuurd aan één en dezelfde persoon. Hierdoor zou het recht op teruggaaf van btw over de verbouwingskosten vervallen.

Verhuurbemiddelaar appartementen

De aangehouden verdachten zijn werkzaam bij een onderneming die namens de eigenaar van het vastgoed bemiddelt bij de verhuur van appartementen.

Op grond van de vermoedelijke vervalste huurcontracten kon de eigenaar van de panden ten onrechte circa 350.000 euro btw terugvragen bij de fiscus. De Belastingdienst gaat dit bedrag naheffen, omdat het geld is dat de schatkist is misgelopen.

We adviseren ook over uw rechtspositie ten opzichte van uw huurders. Huurrecht is voor veel beleggers en investerende ondernemers een belangrijke bron van inkomsten, het behalen van een optimale rechtspositie is dan ook geen overbodige luxe.

Het huurrecht kent vele opties en het is zaak om maatwerk van uw huurcontracten te maken zodat u maximaal rendement kunt genereren van uw vastgoed. Wanbetalende huurders, of het nu bedrijven of particulieren zijn, dienen te worden aangepakt. U hebt als verhuurder belang bij tijdige betaling van de huurpenningen. Maar ook dient de huurder het gehuurde in goede staat te onderhouden, hij moet als ‘goed huisvader’ handelen met het gehuurde. Niet iedere huurder ziet deze verplichtingen en handelt daarnaar. In dergelijke gevallen wenst u te kunnen ingrijpen. Uw Bedrijfsadvocaat van Avinci Advocaten helpt u hierbij.

Fraude met huurcontracten