Echtscheiden in geval van een eigen onderneming

Echtscheiden in geval van een eigen onderneming

14 februari 2019

Avinci Advocaten is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en maakt regelmatig mee dat er tijdens een echtscheiding aanspraak wordt gemaakt op de aandelen binnen de onderneming. Voor vele mensen is dit een lastige situatie omdat er veel onduidelijkheid is, maar Avinci Advocaten heeft hier ervaring mee. Een scheiding is verdrietig genoeg en juist dan moet u kunnen vertrouwen op een goed en zakelijk oordeel van uw advocaat. Arthur Hansen richt zich op het financiele en zakelijke gedeelte en advocaat Petra Ellenbroek heeft ruime ervaring opgedaan binnen de algemene procespraktijk en staat wekelijks in de rechtszaal. Haar focus ligt met name op het personen- en familierecht, arbeidsrecht en strafrecht. Samen vormen zij een ijzersterk team op gebied van echtscheiden in geval van een eigen onderneming en alles dat daar bij komt kijken


Eigen onderneming – verdelen of verrekenen?
Of de onderneming verdeeld of verrekend dient te worden, is afhankelijk van:
– of het bedrijf op uw naam staat of op beide namen;
– of er sprake is van partnerschaps- of huwelijkse voorwaarden
– de inhoud van de partnerschaps- of huwelijkse voorwaarden

Van wie is het bedrijf
Veel voorkomende bedrijfsvormen zijn: eenmanszaak; VOF/ manvrouw-firma ; Besloten Vennootschap(BV). Klik op deze onderwerpen voor een toelichting.
De oprichter van de eenmanszaak is tegelijk de eigenaar. In een VOF kunnen meerdere partijen samen een bedrijf voeren. Vaak is er een vennootschapscontract waarin afspraken en regelingen zijn vastgelegd. Bij een BV is het de vraag wie de aandeelhouder is van de BV. Als er onduidelijkheid is over het eigendom van het bedrijf, kan bij de kamer van koophandel informatie worden opgevraagd.
Wel of geen huwelijkse voorwaarden
Het bedrijf valt in ieder geval onder het te verdelen vermogen als u een geregistreerd partnerschap hebt zonder voorwaarden of getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Bij samenwoners, geregistreerd partners met voorwaarden en gehuwden met voorwaarden behoort de onderneming vaak tot het vermogen van één van beiden. Dan is het van belang om de partnerschapsvoorwaarden of huwelijksvoorwaarden goed te laten beoordelen, om na te gaan of de waarde van de onderneming een rol speelt bij de scheiding.
De huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden en de onderneming
In de huwelijksvoorwaarden wordt benoemd of er sprake is van een gemeenschap. Het bedrijf zou dan in de gemeenschap kunnen vallen. Verder kan in de huwelijksvoorwaarden een verrekenbeding zijn opgenomen, zoals:
Periodiek verrekenbeding;Finaal verrekenbeding.
Als in de huwelijks voorwaarden een verrekenbeding is opgenomen, kan het zo zijn dat de onderneming onder het verrekenbeding valt. Dit betekent dat de waarde van de onderneming geheel of gedeeltelijk verrekend moet worden met de ex-partner.
De volgende zaken moet u duidelijk hebben, als u de gevolgen van uw scheiding voor uw bedrijf in beeld wilt krijgen:
– Valt het bedrijf onder het te verdelen vermogen
– Valt uw bedrijf of de winstreserve onder het te verrekenen vermogen
– Wat is uw onderneming waard
– Is het mogelijk samen uw onderneming voort te zetten
– Willen en kunnen u en uw ex-partner samen in de onderneming blijven werken
– Is het pensioen in eigen beheer opgebouwd
Waarde verdelen
Wanneer u het erover eens bent, wat de waarde van het bedrijf is, moet u nog overeenstemming bereiken hoe u die waarde verdeelt. De waarde is vaak niet in contant geld beschikbaar op de bankrekening van het bedrijf. Het kan dus lastig zijn om de andere partner te betalen, zonder de continuïteit van de onderneming in gevaar te brengen.
Pensioen in eigen beheer
Een ander aandachtspunt is het verdelen van het pensioen als één van u beiden als ondernemer het pensioen in eigen beheer heeft opgebouwd en niet heeft ondergebracht bij een verzekeraar. Het voortbestaan van het bedrijf kan in gevaar komen als u als ondernemer het deel van uw pensioen waar uw ex-partner recht op heeft, moet uitbetalen aan uw ex-partner. Veelal is dit pensioen niet in contact geld beschikbaar op de bankrekening van het bedrijf. Zie onze pagina! Er zijn diverse alternatieven die u kunt overwegen:
Het pensioen nog een bepaalde periode in het bedrijf laten, tot er meer financiële ruimte is
Het pensioen verrekenen door middel van een lijfrente
Het pensioen verrekenen met vermogen, bijvoorbeeld: de ondernemer houdt het pensioen, de
partner houdt de overwaarde van het huis.
Fiscus en eigen onderneming
Er zijn ook nogal wat fiscale haken en ogen bij het verdelen van de waarde van de onderneming en het verdelen van een pensioen in eigen beheer. Hoe één en ander voor u uitpakt, is helemaal afhankelijk van uw omstandigheden. Het is raadzaam hier met een ervaren advocaat naar te kijken. Bij Avinci Advocaten bent u aan het juiste adres!

Uitkoop en continuïteit bedrijf
Welke vorm uw bedrijf ook heeft, als de ondernemer de ex-partner moet uitkopen, dan zal dit de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen als de onderneming niet voldoende geld hiervoor heeft. Wellicht is het mogelijk dat de ex-partner een belang in het bedrijf houdt. Of dat de waarde van de onderneming wordt verrekend met andere vermogensbestanddelen, zoals het huis. De advocaten van Avinci Advocaten helpen u met het zoeken naar oplossingen. Echtscheiden in geval van een eigen onderneming: kijk voor meer informatie op onze website www.echtgescheiden.nl
U kunt vrijblijvend een afspraak maken met een van onze advocaten.

Echtscheiden in geval van een eigen onderneming