Belangrijkste wetswijzigingen voor ondernemers 2019

Belangrijkste wetswijzigingen voor ondernemers 2019

29 januari 2019

Belangrijkste wetswijzigingen voor ondernemers 2019

1. Informatieplicht energiebesparing
Verbruikt jouw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar? Dan ben je verplicht om energie te besparen. Vanaf 1 januari 2019 komt hier een informatieplicht bij. Dat betekent dat je uiterlijk 1 juli 2019 moet melden welke maatregelen je neemt om energie te besparen.

2. Laag btw-tarief gaat van 6% naar 9%
Heb jij een bedrijf in bijvoorbeeld de horeca, agro, recreatie, sport, cultuur, bouw of retail? Of als schoenmaker, kleermaker of kapper? Dan mag jij factureren tegen het lage btw-tarief. Dit was tot nu toe nog 6%. Maar vanaf 1 januari is het lage btw-tarief vastgesteld op 9%. Deze verhoging heeft invloed op je prijsstelling, administratie en btw-aangifte. Bereid je daarom alvast goed voor.

3. Belastingstelsel van 4 naar 2 schijven
Het kabinet wil het belastingstelsel makkelijker maken. Het stelsel wordt daarom vanaf 2019 stap voor stap aangepast. Per 1 januari 2019 wijzigen de tarieven in box 1 van de inkomstenbelasting (inkomsten uit werk en woning). Dit is een aanloop naar 2021, want dan zijn er nog maar 2 belastingschijven in box 1.

4. Minimumloon omhoog
De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen. Heb jij personeel in dienst dat het minimumloon verdient? Dan is dit wettelijk brutominimumloon (WML) voor werknemers van 22 jaar en ouder – bij een volledig dienstverband – vanaf 1 januari 2019:

€ 1.615,80 per maand
€ 372,90 per week
€ 74,58 per dag
Lees meer over de wetswijziging:
minimumloon omhoog

5. Vergoeding voor naasten van slachtoffers bedrijfsongeval
Overlijdt er iemand door een gebeurtenis waarvoor jij als ondernemer aansprakelijk bent? Zoals een bedrijfsongeval, verkeersongeluk, medische fout of geweldsmisdrijf. Of loopt het slachtoffer bij zo’n ongeval ernstig en blijvend letsel op? Dan kunnen de naasten vanaf 1 januari 2019 aanspraak maken op een vergoeding voor immateriële schade. Afhankelijk van de situatie ligt deze vergoeding tussen de 12.500 en 20.000 euro.

6. Werknemer langer partnerverlof bij geboorte kind, pleegzorgverlof en adoptieverlof
Heb jij personeel in dienst? Dan hebben jouw werknemers vanaf 2019 recht op 1 week betaald geboorteverlof als hun vrouw of vriendin bevallen is. Nu is dit verlof nog 2 dagen. Dit verlof moet de werknemer in de eerste vier weken na de geboorte opnemen.

Werknemers die een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen, hebben recht op adoptie- of pleegzorgverlof. Vanaf 2019 kunnen deze werknemers 2 weken langer met pleegzorg- en adoptieverlof. Het verlof gaat namelijk van 4 naar 6 weken en geldt voor beide ouders. Tijdens het pleegzorg- of adoptieverlof heeft een werknemer recht op een uitkering via UWV ter hoogte van het (maximum)dagloon.

Alle wetswijzigingen en nieuwe regels
Wil je meer weten over veranderingen in wetgeving en regels en wat er de komende tijd gaat veranderen?

Meedenken

Ondernemen is een kwestie van hard werken en doorzetten. Doen waar je goed in bent en met plezier aan je bedrijf bouwen. Avinci Advocaten is net zo bevlogen en denkt met de ondernemer mee op juridisch vlak. Want als ondernemer lopen we allemaal wel eens tegen een verandering aan, een slecht betalende klant of een geschil met de gemeente. Niets is ons vreemd, we hebben het allemaal eens meegemaakt. Zou het dan niet fijn zijn om met één telefoontje naar uw vaste bedrijfsadvocaat advies in te winnen zonder dat het meteen de hoofdprijs kost? Avinci Advocaten heeft daar een aantrekkelijke oplossing voor bedacht, de Bedrijfsadvocaat.

Deal!
Lijkt het u niet fijn om een sparringpartner te hebben die u juridisch bijstaat en preventief wijst op de juridische ontwikkelingen die belangrijk zijn voor uw bedrijf?
Een professional die alles weet van arbeidsrecht, ondernemingsrecht, vastgoed, insolventierecht, ICT-recht, incasso en intellectueel eigendom? Die geschillen oplost, proactief meedenkt , contracten verzorgt en u ruim op tijd op de belangrijke wetswijzigingen wijst? Wij bieden aantrekkelijke tarieven of package deals, abonnementen en transparante of vaste prijsafspraken.

Deze maand hebben wij een speciale aanbieding: de Legal Business Scan Deal (zie folder) om een bedrijfsjuridische risico analyse te laten uitvoeren, een aantal incasso zaken in gang te zetten plus een aantal uur juridisch advies in het belang voor uw onderneming. Op deze manier kunt u zich focussen op waar u goed in bent – uw bedrijfsadvocaat regelt de juridische kant.

Uitnodiging
Indien nieuwsgierig bent of vragen heeft, nodig ik u van harte uit voor een vrijblijvende afspraak op ons kantoor aan het Oudehoofdplein 4 in Rotterdam om lopende juridische zaken te bespreken en te kijken wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen.

Ik wens u goede zaken.

Hartelijke groet,

Arthur Hansen

Avinci Advocaten
Avinci Rotterdam
Oudehoofdplein 4
3011 TM Rotterdam
010 4777 755
info@avinci.nl

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
09:00 – 18:00

Belangrijkste wetswijzigingen voor ondernemers 2019 Bron: Kvk, ondernemersplein